Lite överraskande visade Microsoft upp Windows 8 på veckans utvecklarkonferens Build i Anaheim. Vd:n Steve Ballmer dök också upp och sade att ”det nya Microsoft” ska fokusera hårdare på nya typer av hårdvara, liksom molntjänster, appar och utvecklingsverktyg. Utvecklingen av Windows 8 är ett exempel på den dramatiska omvandling som nu sker.

De viktigaste nyheterna:

1. Gränssnittet i nästa generation av Windows kallas Metro. Det är detsamma oavsett om man använder en pekplatta som styrs med fingrarna eller en tung, stationär arbetsstation med musstyrning. Det finns även ett mer klassiskt läge.

2. Operativsystemet får en nära koppling till molntjänsterna (Azure, Office 365, Windows Live, Skydrive), vilket innebär synkning av dator eller pekplatta med webbtjänsterna. Dessutom går det lättare att jobba med Officedokument som inte lagras lokalt.

3. För företagsanvändare är säkerhet och virtualisering intressant. Flera serverfunktioner kopplas till klienten, Directaccess förenklar för distansanvändare och det går att skapa virtuella maskiner direkt på datorn.

4. Med Windows To Go kan administratörer och distansarbetare skapa en komplett Windowsmiljö på ett usb-minne.

5. Mindre minneskrävande. Windows 7 använder drygt 500 MB arbetsminne, Windows 8 ska klara sig med hälften.

6. Stöd för usb 3 och en rad externa enheter, exempelvis 4g-modem, och stöd för närfältskommunikation, nfc.

7. Utvecklare kan återanvända många av de produkter som utvecklats för Windows Phone 7 och bara göra mindre modifieringar för att kunna köra dem i Windows 8.

8. Det nya operativsystemet har stöd för Armbaserade processorer.