Många i publiken verkade uppskatta Microsofts de-monstration av operativsystemet Windows 8 i tisdags kväll. Samtidigt återstår många oklarheter.

– Jag är imponerad, men det var för mycket att smälta på så kort tid, säger Michael Cherry på analysföretaget Directions, till IDG News.

Microsofts chefsutvecklare för Windows, Steven Sinofsky, visade främst upp Metro, det nya användargränssnittet i Windows 8. Det påminner om Windows Phone och ser likadant ut oavsett om det körs på en pc eller en pekplatta.

– Microsoft måste komma ikapp Apple och Google och återfå konsumenternas intresse för Windows. Jag tycker att Microsoft gjorde en bra insats, säger Michael Silver vid analysföretaget Gartner.

Både Michael Cherry och Michael Silver analyserar Windows åt företagskunder och inom det området finns det en hel del oklarheter kvar, hävdar de.

– Vi vet fortfarande inte när Windows 8 släpps i skarp version. Vi vet heller inte hur stabilt det blir, säger Michael Cherry på Directions.

Michael Silver vid Gartner instämmer:

– Microsoft har fortfarande inte kunnat visa om företagen vill ha Windows 8. Jag förväntar mig att det kommer företagsspecifika funktioner senare, men just nu finns det fortfarande för många obesvarade frågor, säger Michael Silver.

En av Gartneranalytikerns största frågetecken är om Microsoft kan lyckas övertyga företagskunderna som precis gått över till Win-dows 7 att uppgradera ytterligare en gång.

Fakta

Vill du testa det nya gränssnittet i Windows 8 går det nu att ladda ned den senaste testversionen av det kommande operativsystemet. Windows 8 Developer Preview är dock en tidig testversion och du bör inte installera det om du inte är utvecklare eller redo att riskera din information.

Windows 8 Developer Preview finns i två varianter, en 64-bitarsversion på 4,8 GB och 32-bitarsversionen som är på 2,8 GB.

Systemkraven är :

• Intels Atomprocessor eller bättre.

• Minst 1 GB arbetsminne (och 2 GB för 64-bitarsversionen).

• 16 GB ledigt hårddiskutrymme.