Apples Macbook Air är den stora förebilden för alla de leverantörer som nu står redo med superslimmade datorer som har extra lång batteritid. Prestandamässigt ligger de nya burkarna en bra bit över gamla konceptet minibärbara men kostar givetvis betydligt mer.

– Våra första ultrabooks kommer i oktober och beroende på konfiguration hamnar priserna på mellan 8 000 och 11 000 kronor, berättar Acers produktchef Magnus Lilja.

Den första modellen i den nya kategorin datorer var Asus UX21 som Intel använde som referensplattform redan under försommaren.

– Det är den ultrabook som Intel är mest stolta över, påstår Anders Haby, pr-ansvarig på Asus.

Likt de flesta ultrabooks har Asus UX21 en skärm på drygt elva tum medan tjockleken ligger på 17 millimeter och vikten på 1,1 kilo.

Anders Haby säger att man ännu inte har fastställt något pris medan Intel säger att de flesta modeller av ultrabooks ska kostar cirka 1 000 dollar, alltså mindre än 7 000 kronor. Det innebär att de blir dubbelt så dyra som de minibärbara modeller som under det senaste året kommit lite i skuggan av alla pekplattor.

– Jag tycker tusen dollar är ett lite väl högt pris att betala och tror att det blir svårt att få ett brett genomslag på den här typen av produkter, säger Roger Kay, analytiker på Endpoint Technologies Associates i ett samtal med IDG News.

Under Intels stora utvecklarkonferens i denna vecka säger processorgigantens företrädare att man tror att 40 procent av de bärbara datorer som kommer nästa år ska vara av typen ultrabooks.

Analytiker som IDG News talat med är dock tveksamma till varför man ska satsa på sådana datorer just nu. Under första hälften av nästa år kommer Intel med processorn Ivy Bridge som är bättre lämpad för riktigt små datorer.

– Om man kan vänta ett år får man datorer som har både Ivy Bridge och Windows 8 vilket kommer att innebära både längre batteritider och lägre priser, säger J. Gold Associates analytiker Jack Gold.

IDG News

Fakta

Ultrabooks är snabbstartade datorer som väger ett drygt kilo och har batteriet som klarar en hel arbetsdag.
Först ut i Acers utbud är Aspire S3 som är 13 millimeter tjock och går att få med en flashbaserad hårddisk på 240 GB. Datorn har en strömsnål version av Intels Core-processor vilket ska ge den battertid på minst sju timmar.
Samsung 900 x1 har skärm på 11,6 tum, väger 1,06 kilo och kostar 10 000 kronor inklusive moms.
Acers Aspire S3, Lenovos U300s och Toshibas Portégé Z830 har skärmar på 13,3 tum.