Oracle har lanserat en rad nyheter som bara kommer med i betalversionen av databasen MySQL. Det är kontroversiellt i vissa kretsar.

Faktumet att det finns två varianter av den öppna databasen MySQL har lett till diskussioner under årens lopp. Vissa anhängare av öppna program gillar inte att gratisversionen bjuder på mindre funktionalitet än betalversionen.

Giuseppe Maxia som tidigare varit engagerad i utvecklingen av gratisversionen ser dock inga problem med det:

– En öppen produkt måste utvecklas och utvecklarna måste få betalt, alltså måste företaget tjäna pengar på produkten, säger Giuseppe Maxia.

Han tycker inte att det är värt att diskutera om det han kallar äkta öppna projekt är ett bättre sätt att utveckla produkter.

– MySQL har aldrig varit ett sådant, inte med Oracle, inte med Sun och inte när det var ett oberoende företag.

Bland de nya funktionerna i Enterpriseversionen av MySQL märks bättre hantering av trådar, vilket ska ge bättre prestanda speciellt när många användare är anslutna. Förbättringarna ska vara tydligast på databasservrar med 16 processorkärnor eller fler. Enterpriseversionen kostar motsvarande omkring 34 000 kronor.

Ytterligare nyheter är en mall för att skapa virtuella maskiner med MySQL för Oracles virtualiseringsplattform, vilket ska göra det enkelt att snabbt få i gång en databas. Dessutom finns nu stöd för felhantering för Windowsservrar, i form av Windows Server Failover Clustering, och förbättringar av identifiering av användare, så kallad autentisering.

De nya funktionerna är tillgängliga för existerande användare av Enterpriseversionen av MySQL. De kommer inte att göras tillgängliga för gratisversionen av MySQL.

Fakta

Oracles databas MySQL finns i flera varianter, varav de här två är de mest intressanta:
* Community Edition som finns för gratis nedladdning.
* Enterprise Edition som kostar 5 000 dollar, cirka 34 000 kronor, per år för en server med upp till fyra processorsocklar. I priset ingår bland annat support.