Teknikutvecklingen skapar allt fler kanaler för företagen och allt mer huvudbry. Risken är att en del förivrar sig och inte funderar igenom varför de egentligen ska göra en app.

– Det finns mån-ga frågor kring de mobila kanalerna – Iphone, Android och Ipad. Hur ska man göra – vad är viktigt, säger Marie Andervin, marknadsstrateg och vd på Digital Intelligence som ger företag råd i strategisk kundutveckling.

– Hajpen innebär att många glömmer att göra det traditionella grundarbetet och ta reda på vilken målgruppen är och var den befinner sig. Finns det ett intresse för en app? Visst kan det vara intressant att lansera en app, men det är situationsberoende.

För att få ett begrepp om målgruppens mognad kan man helt enkelt gå in på hemsidan och se var trafiken där kommer ifrån, föreslår hon.

– På så sätt kan man få fram ett underlag och se hur många som surfar in från mobilen eller Ipaden. Om ingen använder Ipad så är det nog inte läge för en Ipad-app heller.

Kanske är det bara en del av målgruppen som använder Ipad och då gäller det att tänka på det om man ska ta fram en app. Den behöver inte omfatta alla i gruppen.

David Holecek är ansvarig för digi-tala strategier på Volvo Cars.

Under året har Volvo släppt flera appar knutna till olika bilmodeller, S60 och V60, för Iphone och även för Ipad.

– Det passade bra med den målgrupp vi tänkte oss, säger han.

– En sak vi inte förutsåg var att den skulle bli så populär bland återförsäljarna. De använder den i stället för broschyrer för att visa kunderna.

Tanken med appen är just att den ska ersätta en broschyr och också kunna erbjuda mer. Den får absolut inte vara statisk, framhåller David Holecek.

– Med vår app kan man hitta återförsäljare, boka testkörning, konfigurera bilen och sedan mejla det till sig själv. Då får man en länk till vår stora konfigureringsmotor på webben. Så kan man göra klart allt där och skicka in en beställning.

I stället för att skapa appar lite vartefter så är det viktigt att skapa en övergripande plan, ett helhetskoncept.

– Det kommer väldigt många nya digitala kanaler och då kan man inte skapa nytt varje gång. Vi har skapat en övergripande lösning där vi har en interaktiv presentation som sedan anpassas till de olika kanalerna, säger David Holecek.

Därför gäller det att skapa en skalbar lösning som också kan uppdateras på ett smidigt sätt.

– All information ska inte finnas i appen utan där är det bättre att skapa en hybrid som skickar ut uppdateringar automatiskt – till webb och till de olika apparna – utan att behöva gå omvägen över Apple.

För Volvos del har det inte varit nödvändigt att gå först.

– Nej, en hel del bilföretag var före oss. Det är svårt att vara först innan man vet hur man ska göra, och deras lösningar var ofta statiska – det gick inte att ta sig vidare från sidorna. Då är det bättre att vänta och göra det bra.

Marie Andervin tycker inte heller att det är nödvändigt att stressa och vara först ut.

– Det går helt tillbaka till den egna strategin. Om man är ett företag som är marknadsledande och har i sin strategi att vara först, då ska man vara det, säger Marie Andervin.

– Det är inget självändamål med det. Det kan vara bättre att lära sig genom vad andra gör – både bra och mindre bra saker. Så kan man använda sig av det i sitt eget arbete.

En riktigt bra app omfattar inte bara marknadsföring utan är en tjänst som även driver försäljning och stärker varumärket poängterar hon.

– Det är komplext och det behöver inte alltid finnas någon skillnad på marknadsföring eller tjänst. Det handlar om att göra ett gediget arbete innan där appen utformas så att den fungerar både som marknadsföring och som tjänst, säger Marie Andervin.

Fakta

1. Gör grundarbete. Hur ser affären ut? Varför ska vi göra det här? Vad är värdet för användaren?

2. Lär känna målgruppen. Vem är mottagaren? Är mottagaren mogen?

3. Om ni bestämmer er för att köra – gör det bra. Följ de rekommendationer som finns för bra Ipad-appar:

  • Det ska vara enkelt.
  • Information ska rymmas på en sida.
  • Knapparna ska vara stora och säkerställ att användarens förväntningar tillgodoses.

Källa: Marie Andervin