Det norskutvecklade spelet har tagit Sverige med storm. 360 000 personer spelar aktivt, och nästan dubbelt så många har laddat ner det till sina telefoner. Det har gjort Wordfeud till det populäraste gratisprogrammet på svenska App Store, alla kategorier.

Men Wordfeud har också väckt ont blod, eftersom reglerna för vilka ord som godkänns är betydligt mer liberala än i förebilden Scrabble, eller Alfapet, där bara ord som finns med i Svenska Akademiens Ordlista är tillåtna. Dessutom tillåts bara grundformerna, alltså inte till exempel plural eller andra böjningar.

Nu berättar utvecklaren Håkon Bertheussen varför.

– När det gäller ordboken använder vi "Den stora svenska ordlistan", som är en fritt tillgänglig svensk ordlista, säger han till CS.

Detta eftersom Svenska Akademien, enligt honom, inte har visat något intresse för att licensiera ut den officiella ordlistan till företaget bakom spelet. Alternativet utvecklaren har använt är släppt under öppen källkods-licensen gpl.

– Vi har försökt komma i kontakt med Svenska Akademien angående licensiering av deras ordlista, men de har ännu inte svarat, säger Håkon Bertheussen.

Bland annat har Svenska Scrabbleförbundets ordförande Johan Berner förargat sig över Wordfeuds tillåtande attityd.

– Vi tycker allmänt här på Scrabbleförbundet att Wordfeud har en taskig ordlista. Många fina korta svenska ord som ”ula” och ”tut” går inte att lägga, sa han nyligen till Dagens Nyheter.

Håkon Bertheussen beklagar det udda valet av ordlista.

– Det var den enda vi kunde hitta som hade en sådan licens att vi kunde använda den fritt.

Uppdatering: Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, skriver nu på sin blogg att det inte finns några hinder för spelet att licensiera ordlistan.

"Inte heller behöver det bli vidare krångligt. Vi har enkla standardavtal redo", skriver han.

Fotnot: Den stora svenska ordlistan finns på www.dsso.se.