Under utvecklarkonferensen Build i förra veckan meddelade Microsoft att appar för det nya gränssnittet Metro i Windows 8 endast kommer att säljas på företagets egen marknadsplats.

Den nya marknadsplatsen som fått namnet Windows Store kommer dessutom att granska och godkänna alla appar innan de görs tillgängliga för nedladdning av användarna. Microsoft ville i förra veckan dock inte diskutera affärsmodellen kring Windows Store.

– Vi kommer att bli den enda butiken som distribuerar appar för Windows 8, säger Ted Dworkin på Microsoft.

För att undvika samma problem som Android dragits med kommer Microsoft förhandsgranska alla appar så att de inte innehåller skadlig kod. Googles Android Market har flera gånger råkat ut för appar med skadlig kod på grund av att apparna inte granskas på förhand.

– Vi kommer att granska varje app som skickas in till Windows Store för att försäkra oss om att de inte innehåller virus eller skadlig kod, säger Ted Dworkin.

I ett dokument som fanns tillgängligt på Microsofts webbplats avslöjades det dock mer kring Microsofts planer. Bland annat kommer Microsoft ta ut en säljprovision på 30 procent för betalappar som kan köpas från Windows Store.

– För att följa branschen kommer utvecklarna betala en nominell avgift per år för möjligheten att ladda upp appar på Windows Store. 70 procent av bruttoinkomsten från dessa appar går sedan till utvecklarna, står det i ett dokument som tills för några dagar sedan fanns på Microsofts webbplats.

Dokumentet uppger dock att informationen är preliminär och kan ändras vid ett senare tillfälle. Stämmer uppgifterna betyder det att Microsoft använder sig av samma affärsmodell som Apples och även butiken för appar till Windows Phone.

Dokumentet går även vidare och beskriver att varje app som köps på Windows Store måste göras tillgänglig kostnadsfritt på upp till fem enheter.

– En kund som köper en app via Windows Store kan installera den på upp till fem enheter så att kunderna kan använda samma app på flera olika typer av mobila enheter, står det i Microsofts dokument.

Till skillnad från Apples App Store kommer Windows Store även att tillhandahålla konventionella program för Windows, vilket gör att det kommer att finnas två avdelningar på Microsofts marknadsplats.

Genom att erbjuda möjligheten att ladda ned vanliga program för Windows hoppas Microsoft kunna erbjuda utvecklarna bättre exponering. Något som även kan betyda att Windows Store kommer bli tillgängligt för användare av Windows 7.

Microsoft har inte bekräftat någon tidsplan för när varken Windows 8 eller Windows Store kommer att släppas i färdig version.

IDG News