Alla drabbas inte när den globala ekonomin leker hela havet stormar. Det Malmöbaserade Neo Technology har vind i seglen och avslutade i dagarna en lycka finansieringsrunda. Resultatet: 75 miljoner kronor i riskkapital och två nya styrelseledamöter. Då passar vd:n Emil Eifrém på och tar klivet över Atlanten.

– Det tar verkligen fart nu. Folk vågar använda öppen källkod först utan att betala. Sedan, när det väl är i drift, vill de betala för att få saker som support, säger han.

Grafdatabaser, som Neo Technologys Neo4j, används bland annat för att lagra information om relationer mellan användare av sociala tjänster. Bland företagets kunder finns Adobe, Cisco och flera sociala medier-sajter.

För miljonerna ska Neo Technology anställa en handfull utvecklare i Europa. Men den stora förändringen sker på andra sidan Atlanten eftersom huvudkontoret lämnar Malmö till förmån för Silicon Valley. En stor del av riskkapitalet ska gå till att utöka sälj- och marknadsavdelningen i USA.

I samband med den nya finansieringsrundan utökas styrelsen från fem till sju personer. Den ena nya ledamoten är Emil Eifrém extra stolt över. Profilen Rod Johnson grundade och är i dag vd för Springsource som i dag har tre miljoner aktiva utvecklare och är ett av världens största communities. Idén till Springsource kom när Rod Johnson i flera projekt fick lösa samma problem med tunggrodda Java Enterprise. Ur det arbetet föddes Spring.

Neo Technology får i dag intäkter från betalande kunder, vilket enligt Emil Eifrém har underlättat när de letat investerare. Omsättningen förra året landade strax under två miljoner svenska kronor och i år kan det tiofaldigas.

Skillnaden mellan de två svenska öppen källkods-databaserna Neo4j och MySQL är stor när man jämför kundernas betalningsvilja.

– MySQL blev väldigt populär, men användes i stor utsträckning av studenter och i hobbyprojekt. Att rätt kunder använder databasen är väldigt viktigt om man vill få betalt, säger Neos Technolohys vd.

Ser du någon risk med att få en mer amerikansk företagskultur?
– Man kan tycka vad man vill om amerikanska företag, men de är framgångsrika. I Sverige har vi en mänskligare approach. Men inom sälj är amerikaner kanske världsbäst.

– Jag har nyligen anställt en operativ chef i USA som också är svensk. Vi säger att vi ska vara ett amerikanskt företag med svenskt hjärta. Men det måste omsättas på rätt sätt för att betyda något, säger han.

Fakta

Neo Technologys grafdatabas heter Neo4j och är en så kallad NoSQL-databas. Den kopplar ihop data med hjälp av noder och relationer dem emellan. En sökning går betydligt snabbare än i en traditionell databas och lämpar sig därför bland annat för sociala medier.