Den måttlöst populära Alfapetkopian Wordfeud har kritiserats för att hålla ordlistan hemlig. I veckan berättade utvecklaren i en intervju i CS vilken ordlista som används, och hävdade samtidigt att Svenska Akademien inte svarat på frågor om att licensiera officiella Svenska Akademiens ordlista.

Sedan nådde historien om mobilspelet nya höjder, när Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund gick ut på sin blogg och förnekade att någon sådan förfrågan har inkommit.

Men nu kan tvisten gå mot en lösning. På onsdagen hörde den norska utvecklaren bakom spelet av sig och nu är förhandlingarna i gång. Därmed kan de 360 000 svenskar som aktivt spelar få hårdare regler om vilka ord som tillåts.

Vad kommer hända i nästa steg?
– Vi ska skicka honom ett avtalsförslag. Vi har standardmodeller för sådant.

Spelet använder en fritt tillgänglig ordlista i stället för den officiella. Hur reagerade du på påståendet att han inte har fått använda er?
– Med viss förvåning. För jag har inte sett någon förfrågan om detta.

Som Alfapetspelare, hur ser du på de liberala reglerna i Wordfeud?
– Med frustration. De böjliga reglerna bromsar mitt eget engagemang i Wordfeud just nu.

... och till sist: Kommer man få lägga till ett genetiv-s på alla substantiv om du får bestämma?

– NEJ!

Fakta

Det Alfapetliknande spelet har blivit en jätteframgång med fler än 700 000 nedladdningar bara i Sverige. I skrivande stund drar det dessutom in mer pengar än något annat på Apples App Store i Sverige.

Men spelet har fått kritik för att reglerna är mycket mer tillåtande än i Alfapet, eller Scrabble som det heter nu för tiden. Bland annat är det tillåtet att lägga ord i plural, något som fått mer ortodoxa spelare att gå i taket.