De kommunala Stockholmsskolornas valfrihet när det gäller it-utrustning är begränsad sedan Stockholms stad outsourcade sin it till Volvo IT för två år sedan.

Sedan dess leasas nämligen all it-utrustning därifrån.

Men nu tillkommer ett nytt val – Ipad.

Maria Radway, rektor på Aspuddens skola, ser positivt på att få in pekplattor i skolan.

– Ja, rent pedagogiskt ser jag stora fördelar. Vi har använt det på försök i för ett läsprojekt en förskoleklass och det verkar väldigt intressant. Men det är först efter de nationella proven i tredje klass som vi kan göra en utvärdering.

Att beställa en Ipad från Volvo IT kostar 4 400 kronor i startavgift och sedan 28 kronor i månaden utan 3g och 130 kronor med 3g.

– Det är lite dyrt tycker jag, säger Maria Radway.

– Det vore ju bättre för oss att köpa dem själva egentligen och inte leasa.

Även Gunnar Broo, rektor på Matteusskolan, tycker det är bra att det blivit möjligt att beställa Ipad.

– Ja, vi har faktiskt beställt några för att testa.

Han hoppas att de ska vara smidigare att hantera än bärbara datorer även om han själv inte provat ännu.

På Höglandsskolan har inga plattor beställts ännu – men det är på gång enligt rektor Monika Warsén.

– Vi kommer att beställa – men kanske inte så att eleverna får varsin. Vi har redan läsplattor så det här blir ju ett alternativ som också kan användas till mer saker. Och för mig som skolledare är det mer praktiskt att ha med mig än en bärbar dator.

Fakta

Kostnaden för en Ipad är 4 400 kronor i startavgift plus en månadsavgift på 28 kronor för 1,16 GB med wlan eller 130 kronor för 2,16 GB med wlan och 3g. Andra datorer byts automatiskt ut efter 24 eller 48 månader men pekplattan kan bytas när som helst för en ny startavgift. Det är inte tillåtet att köpa Ipad från någon annan leverantör eftersom Stockholm bara har avtal med Volvo IT.