Facebook gör en rejäl förnyelse av sajten och gör det möjligt för användarna att lyssna på musik, läsa nyheter och titta på film direkt på Facebook. Det presenterades under företagets årliga konferens F8, som hölls i går.

Därmed utökas samarbetet med Spotify, som inleddes förra året. Nu blir det möjligt för användare att visa vilka låtar de lyssnar på i Spotify för tillfället, genom att det publiceras på sajten. Andra användare, som också har Spotify, kan lyssna på samma låtar som sina vänner direkt inne på sajten.

Spotifys vd Daniel Ek var först upp av gästtalarna på keynotescenen.
– De som använder Spotify på Facebook lyssnar på mer musik och mer varierat. Det skapar ett större engagemang vilket innebär att folk kommer vilja betala för musik igen, sade Daniel Ek.

I samband med det tätare Facebooksamarbetet passar Spotify på att släppa tjänsten fritt i USA. Hittills har den endast gått att nå via inbjudningar. Spotify skippar också gratisversionens begränsning i antalet låtar, under användarens sex första månader.

Men Spotify är inte det enda företaget som teamar upp med Facebook. Mark Zuckerberg presenterar ett brett spektra av samarbeten under konferensen. Andra musiktjänster som integreras är bland annat de amerikanska tjänsterna Rdio, Mog och Iheartradio. Filmtjänsterna Netflix och Hulu kommer att göra det amöjligt för amerikanska användare att dela filmmaterial. Facebook samarbetar också med nyhetsmedier som Yahoo News och Washington Post för att skapa nyheter som användaren kan läsa direkt på sajten.

Facebook passar samtidigt på att öppna upp sin utvecklarplattform Open graph mer för låta företag mer friktionsfritt integrera sitt material på sajten.

En annan ny funktion är Timeline. Tidslinjen kommer att summera användarens material som aktiviteter, inlägg och foton och skapa en slags dagbok över personens liv, som delas upp för de år användaren har varit på Facebook. Användaren kommer även att kunna lägga till äldre foton och datera dem rätt i tiden.

– Den har alla dina appar, alla dina historier, och den ger ett nytt sätt att uttrycka sig, sammanfattade Mark Zuckerberg den nya funktionen.

Medan musikintegrationen med Spotify fungerar redan nu, kommer tidslinjen om några veckor.

Fakta

  • Realtiddsström (ticker) I den nya realridsströmmen till höger syns vännernas samtliga uppdateringar. Användare kommer att kunna dela med sig ännu mer om vad som händer under dagen, som vilken musik användaren lyssnar på, vad den tittar på och vad den läser.
  • Tidslinje (timeline) Funktionen samlar användarens samtliga material, som foton och inlägg, och sammaställer det i en magasinsliknande form. Det kan liknas vid en dagbok över den tid användaren varit på Facebook.
  • Tätare mediaintegrering. Facebook samarbetar med nyhetsmedier, samt film- och musikföretag för att möjliggöra mediekonsumtion direkt på Facebooks sajt. Bland företagen finns Spotify, Rdio, Mog, Hulu, Netflix, Washington Post samt Yahoo News.