Mobilitet har varit den förhärskande trenden det senaste halvåret. Tidigare var det främst molnet och outsourcing som gällde. Trenderna hänger förstås ihop – det är ingen slump att Google är stort både på mobilitet och molnsystem.

Problemet är hur systemen ska presenteras för användaren. Traditionella program, anpassade för en ”vanlig” skärm, mus och tangentbord, ser inte bra ut i den mobila världen. Men det är inte lätt att utveckla program som ser bra ut i alla mobila enheter, det har inte minst utvecklare av Javabaserade klienter svettats ordentligt med genom åren.

Appar är just nu lösningen. Appar kan självklart vara molnbaserade. På min telefon och platta har jag till exempel appar för Gmail, Spotify och Evernote. Alla data ligger i molnet på en server nånstans som jag inte bryr mig om.

Html5 är en helt webbaserad lösning som många tror har potential att ersätta native-apparna. Native betyder att appen utnyttjar funktioner i den aktuella apparatens hårdvara.

Flera företag har som affärsidé att anpassa system för flera enheter och operativsystem samtidigt. Ett exempel är amerikanska Spool som sparar undan internetinnehåll som text, bild och film i ett format som gör att det går att ta del av det oavsett förutsättningarna på den aktuella prylen.

Det är smart och allt fler tänker åt det hållet. Microsoft försöker göra något liknande nu med Windows 8. Det är givetvis svårt, men gränssnittsutvecklarna måste tänka nytt i den mobila världen, annars kommer de att börja tappa användare.

Jag tror faktiskt att terminaloberoende lösningar är mer än bara en dröm – de går att ta fram.