Det här är andra gången som CS sammanfattar de stora trenderna inom it-området i ett specialnummer. Vår första trendbibel utkom hösten 2010. Då, liksom nu, var syftet att peka ut en riktning för it-året som låg framför oss – alltså det år som nu börjar närma sig slutet.
Hade vi rätt då? Ja, det verkar så. Av de tre stora trender vi pekade på i fjol har två rört sig åt exakt det håll vi förutspådde, medan den tredje är på god väg. Två ja och ett nja, med andra ord.
Här är det vi förutspådde i fjol:
Outsourcing tar över
Så skrev vi: ”Jakten på skalfördelar och lägre it-kostnader fortsätter att locka många företag. Samtidigt blir kundföretagen allt mer medvetna om vad de vill få ut av sin outsourcing och avtalen omfattar inte bara en stipulerad servicenivå utan även affärsrelaterade krav och målsättningar.”
Så blev det: It-köpare har i dag en grundläggande positiv inställning till outsourcing. I stället för att övertyga om principen som sådan får leverantörerna därför möta växande krav på flexibilitet och att skala upp eller ned sin leverans vid behov.
Allt fler storbolag lägger sin it hos globala leverantörer med rötterna i Indien, och fördomen om indiska konsulter som mindre kompetenta är på väg bort. Samtidigt får de svenska leverantörerna allt svårare att hävda sig i konkurrensen. Lösningen blir ytterligare nischning, eller att slukas av jättarna i nästa konsolideringsvåg.
Allt blir mobilt
Så skrev vi: ”En arbetsplats är inte längre ett skrivbord, en stol och en lampa. En arbetsplats är en bärbar dator eller en smarttelefon. De nya arbetsplatserna ger högre effektivitet i företagen, men också nya utmaningar.”
Så blev det: Den mobila arbetsplatsen är en realitet i dag. Smarta telefoner och pekplattor säljer som aldrig förr. Det skapar också mycket riktigt nya utmaningar. I årets trendnummer pekar vi på bring your own-trenden som en av de allra tydligaste. Användarna vill ha samma prylar i det privata som på jobbet, vilket ökar pressen på it-avdelningen. Även leverantörerna tvingas anpassa sina program och tjänster efter mindre skärmar som styrs med fingrarna, inte mus och tangentbord.
Molnet slår igenom
Så skrev vi: ”Molnet mognar och avdramatiseras. Att köpa it-stöd som tjänst hos någon leverantör vars datahallar man inte har en aning om var de finns börjar bli helt accepterat.”
Så blev det: Här får vi nöja oss med halvt rätt. Klart är att molntjänsterna regnar över marknaden, men försiktigheten är stor bland it-köparna. Under 2011 väntas molntjänster stå för blott 2,5 procent av Sveriges samlade it-budgetar, samtidigt som tillväxten ligger på 30 procent. It-köparnas tveksamhet är i många fall befogad – stora frågetecken återstår kring både drift- och informationssäkerhet.
Med facit i hand torde du alltså med gott mod kunna lita på vad vi skriveri årets trendbibel, åtminstone till 80 procent.
Vilka av våra spådomar som blir verklighet den här gången återkommer vi till nästa år.