När Steve Jobs lanserar Iphone i juni 2007 förklarar han att Apple inte tänker tillhandahålla någon plattform för utvecklare. Det är webbaserade appar som ska fylla telefonen med funktioner och innehåll. Webben räcker.

Utvecklarna går i taket – och börjar skriva appar ändå. Ett år senare öppnar App Store och apprevolutionen startar. Apparna blir succé, och alla följer efter. Google, Microsoft, Nokia, alla mobilsystem ska ha egna utvecklarplattformar och appbutiker. På webben är Facebook redan i gång med en egen plattform.

Appekonomin växer och apparna förändrar användarbeteendet till den grad att tidskriften Wired i augusti 2010 utropar webbens död. Allt blir appar.

Det är sant att den öppna webben har tagit sina törnar när användarna flockats till Iphone- och Ipad-appar och stängda plattformar som Facebooks. Men en comeback står för dörren. Webbens återkomst drivs av en allt populärare webbstandard – html5 – och en betalningsmodell som tycks ha gått överstyr.

Startskottet går i februari i år. Då meddelar Apple att medieföretag och andra som erbjuder prenumerationer eller på annat sätt säljer innehåll från en IOS-app måste ge Apple 30 procent av intäkterna, eller ta bort alla länkar till ställen på webben där innehåll kan köpas. Mediehusen, som lagt stora pengar på avancerade appar, går i taket. Liksom storspelare som Amazon.

Parallellt med detta pågår en intensiv kampanj från Google att få fler att använda webbstandarden html5, hittills mest använd för video, för att bygga avancerade webbappar. Kulmen sker i maj då Google och finska Rovio presenterar en webbversion av Angry Birds. Ett genombrott står för dörren.

Brittiska Financial Times blir i juni först att släppa en ren webbapp för Ipad skriven i html5, som låter tidningen gå runt Apples krav på 30 procent av intäkterna. I augusti följer en av de riktiga jättarna – Amazon – efter och släpper Kindle Cloud Reader, en webbversion av sin populära eboksläsare. Samma dag lanserar Walmart-ägda filmtjänsten Vudu en Ipad-optimerad sajt skriven i html5. Och i faggorna finns Facebook, som ryktas vara på väg att släppa en helt ny, html5-baserad utvecklingsplattform.

Det återstår att se hur stort slag genombrottet för html5 är mot Apples inlåsta modell och den starka kontrollen över innehåll i Iphone och Ipad.

Klart är att det egentligen inte spelar någon större roll för Apple, appaffären är ett nollsummespel med det enda syftet att sälja mer hårdvara.

Fakta

Här är de största plattformarna som tävlar om internetanvändarnas gunst:

Apple IOS. Stängd plattform för utveckling till Iphone och Ipad.

Android. Öppen plattform för utveckling till smarttelefoner. Kritiseras för att inte vara ”äkta” open source.

Microsoft Windows Phone.

Facebook. Stängd plattform för utveckling av tjänster på Facebook. Kommer snart i en ny html5-baserad version.

Öppna webben. Den avancerade utvecklingen lär snart domineras av html5. Googles satsning på Chrome och Chrome OS får sägas ingå här.