Förra veckan presenterades ett omfattande samarbete mellan svenska Spotify och Facebook, som bland annat innebär en tät integration av musiktjänsten i Facebook.

Som en förmodad konsekvens av samarbetet har Spotify nu stängt registreringen för nya användare som inte har ett Facebook-konto.

Förändringen uppmärksammades först på Spotifys inofficiella supportforum på Getsatisfaction.com, och bekräftas där av en Spotify-anställd.

"Tyvärr behöver du ett Facebook-konto för att få tillgång till Spotify från och med nu", skriver den anställde och tillägger att det inte gäller för den som redan har ett Spotifykonto. Han skriver också att inget hindrar en ny användare från att skapa en helt tom Facebookprofil för att därigenom få tillgång till Spotify.

den aktuella tråden på forumet är tonläget upprört. "Det dummaste jag någonsin hört" och "jag kan inte förstå varför ni gör detta", är bara två av reaktionerna.

– Som befintlig Spotify-användare kan du fortfarande använda tjänsten utan att ha ett Facebook-konto, säger Sofie Grant, presschef på Spotify, till CS.

– Alla nya användare behöver dock ett Facebook-konto. Vi gör detta för att det ska bli enkelt för alla nya Spotify användare att signa upp för sig för tjänsten.

Uppdatering:
Sent på måndagskvällen återkommer Spotify med ytterligare kommentarer:

"För oss handlar det om att skapa en ny typ av användarupplevelse som gör det enklare att upptäcka ny musik. Många av våra användare är redan kopplade mot Facebook, så det var logiskt för oss att integrera inloggningen.

Alla nya Spotify-användare behöver ett Facebook-konto för att skapa en användarprofil. Detta gör det enklare och smidigare med ett mindre användarnamn/lösenord att komma ihåg.

Som användare behöver man dock inte koppla tjänsten mot Facebook, man kan alltid kontrollera vad man delar via inställningarna i Spotify när som helst.

Vi testar hela tiden nya saker för att förbättra upplevelsen. Vi kommer alltid att lyssna på de synpunkter som våra användare för fram och genomföra ändringar baserat på dessa om vi har möjlighet", skriver Sofie Grant i ett mejl till CS.