Turerna kring momsbeskattning av företag som säljer virtuella varor via nätet fortsätter. Apputvecklare fick tidigare i år beskedet att svenska momsreglerna gäller och att momsen därmed ska betalas i Sverige. Detta helt oavsett om försäljningen sker via App Store och Apple redan har betalat moms i Luxemburg, där Apple betalar sina skatter.

Företagen fick fram till den 1 oktober att anpassa sig. Nu börjar Skatteverket begära in pengarna.

– Vi brukar ofta ge företagen en tid att anpassa sig när tolkningen av reglerna varit oklar. Men mer än så kan vi inte göra, säger Karin Korpinen, rättslig expert på Skatteverket.

Per Strömbeck, talesperson på Dataspelsbranschen, ser det som ett förödande slag mot den unga snabbväxande appbranschen.

– Medlemmarna är mer upprörda än jag någonsin har varit med om, säger han.

– Det här är små företag och många riskerar att råka illa ut även som privatpersoner.

Regeringen uppgav för en månad sedan att den räknar med en lösning av problemet under nästa år – då ska EU-länderna ha kommit överens om hur momsreglerna ska tillämpas så att dubbelmoms inte uppstår.

– Det borde väl vara ett argument för att förlänga tidsfristen tills EU-överenskommelsen är på plats, säger Per Strömbäck.
Men det är omöjligt enligt Karin Korpinen.

– Vi på Skatteverket har inte möjlighet att bestämma om vi ska tillämpa lagar eller inte.

Per Strömbäck är tveksam till om EU verkligen ska lyckas komma överens så snabbt som regeringen tror. Först 2015 ska EU införa helt nya momsregler och han oroar sig för att svenska företag kommer att drabbas av den dubbla beskattningen fram tills dess.

– Sverige är det enda landet som ser reglerna på det här sättet och även om den svenska regeringen nu tror att de ska få med sig de andra länderna så lär det ta tid. Inte minst Luxemburg lär ju vara intresserat att fortsätta få in momsen från Apple som har huvudkontoret där, säger han.

Fakta

  • Först handlade det om Stardoll som i sin community säljer virtuella pappdockor till barn och unga. Skatteverket krävde moms på den försäljning som gjordes via sms utanför Sverige trots att teleoperatörerna redan betalat momsen på den sålda varan. Det handlade om en miljon kronor extra i månaden för Stardoll.
  • Företaget gick då till regeringen och hotade också att lämna landet. Det ledde till en ovanlig dispens från momsinbetalning i Sverige till dess att det nya EU-reglerna är på plats 2015.
  • Dispensen gäller bara Stardoll och branschen med apputvecklarna i spetsen krävde klara besked om vad som ska gälla av Skatteverket. Beskedet är att de svenska reglerna gäller och att momsen ska betalas i Sverige.
  • Regeringen försöker få EU-länderna att tolka reglerna på samma sätt och är optimistiska om att lyckas med detta under nästa år.