Trots att många uttryckte sin besvikelse över att Apple inte lanserade en Iphone 5 med ett nytt utseende, erbjuder Iphone 4s flera funktioner som kan tilltala både företag och företagsanvändare.

Utåt sett erbjuder Iphone 4s inga märkbara nyheter jämfört med föregångaren, men under skalet finns en hel del funktioner och tjänster som stärker Apples befintliga ekosystem.

Apples vd, Tim Cook, meddelade i går att 93 procent av Fortune 500-företagen använder eller utvärderar Iphone för tillfället. Det betyder dels att Apple på allvar är på väg att etablera sig bland företagen. Det kan också betyda dödsstöten för RIM som tidigare varit ledande bland framförallt amerikanska företag.

Här är fyra nyheter som kan stärka Iphones ställning bland företagen.

1. Större urval av mobiloperatörer

iphone 4s siriDen amerikanska operatörsmarknaden är oerhört komplicerad och långt ifrån lika öppen som vi är vana vid i Sverige. Det är inte ovanligt att många mobiltelefoner i USA endast fungerar med en mobiloperatör. På grund av att enskilda mobiloperatörer använder sin egen teknik måste varje telefonmodell anpassas, och låsas, till en viss operatör.

Iphone 4s kommer nu att säljas av de tre största mobiloperatörerna i USA, AT&T, Verizon och Sprint. Det öppnar upp för en mängd nya användare, inte minst bland företagen som nu får ett större utbud av mobiloperatörer att välja mellan.

2. Bättre nätverksstöd

Iphone 4s blir den första modellen av Iphone som får stöd för de vanligaste mobilnätverken världen över. Nu finns stöd för följande typer av nätverk:

  • Umts/Hsdpa/Hsupa (850, 900, 1900, 2100 MHz)
  • Gsm/Edge (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • Cdma Ev-do Rev. A (800, 1900 MHz)

Det här är en mycket viktig aspekt för affärsresenärer som reser mellan olika länder som ofta använder olika typer av nätverk.

3. Siri - den personliga assistenten

Iphone 4s har integrerat röststyrningstekniken Siri som Apple tidigare köpte upp från Nuance. Siri erbjuder användaren möjlighet att instruera telefonen att utföra olika uppgifter med hjälp av naturligt tal. Apple har integrerat tekniken med en rad olika tjänster som Yelp, Wolframalpha och i stort sett alla appar på telefonen. Siri tillåter även diktering så att användaren kan tala in ett e-postmeddelande eller en anteckning.

4. Ios 5 och Icloud

Ios 5 frigör Iphone och användarna är inte längre tvingade att uppdatera telefonen med hjälp av Itunes. Det går till och med att uppdatera operativsystemet via ett trådlöst nätverk och Itunes krävs inte längre.

Den nya meddelandefunktionen Imessage gör det även möjligt att skicka textmeddelanden mellan andra enheter som kör Ios 5. Meddelandena skickas över internet vilket kan hjälpa att reducera företagens kostnader när anställda skickar meddelanden mellan varandra.

Icloud gör det enklare att dela dokument mellan olika enheter. Med Icloud går det att skriva ett dokument på bordsdatorn som sedan är tillgängligt på en Ipad för ytterligare redigering.

IDG News