Oracles Larry Ellison och Applelegenden Steve Jobs må vara bästa vänner, men det hindrar inte Oracle från att presentera sätt att gå runt Apples App Store för att skapa appar till pekplattans IOS. Det görs med Oracles JavaFX, en teknik för att skapa användargränssnitt för olika miljöer, som webben, mobiler, vanliga klientdatorer och andra enheter.

JavaFX beskrivs ofta som en konkurrent till Adobes Flash och Microsofts Silverlight.

Det är på Oracles konferens Javaone i San Francisco, som hålls i samband med jättekonferensen Openworld, som Oracle har visat JavaFX på Ipad. Det handlar om en förhandsversion av tekniken. Det var ett spel som skapats med JavaFX som visades.

– Vi vill veta vad folk tycker. Om det finns ett intresse prioriterar vi gärna det här, säger Nandini Ramani, vice vd på Oracle med ansvar för klientutveckling på Java.

Oracles demonstration av JavaFX på Ipad skedde i samband med lanseringen av JavaFX 2.0. Nu är språket JavaFX Script borta ur bilden. Det var ett deklarativt språk med främsta syfte att användas för användargränssnitt. Nu tillhandahålls JavaFX-funktioner i stället i form av programmeringsgränssnitt för Java och andra språk som körs i Javamiljön.

Bland andra nyheter märks 3d-grafik, bättre grafikprestanda och ett xml-baserat språk för att definiera användargränssnitt.

Oracle förklarar att målgruppen för JavaFX är företag som utvecklar mycket med Java, inte minst för att skapa företagsapplikationer.

Oracle berättar även om ett projekt som heter Avatar. Det går ut på att koppla html5 till Java för att skapa webbapplikationer.

Fakta

Oracle meddelar att lanseringen av nästa standardversion av Java, Java SE 8, skjuts från slutet av 2012 till sommaren 2013. Dessutom berättas det om en ambitiös att-göra-lista för Java SE 9. En annan nyhet är att skillnaderna mellan Java SE och mobilversionen Java ME ska minskas.