När Apple introducerade Iphone för några år sedan bemöttes de med skepsis från företagens it-avdelningar som hade svårt att hantera den nya plattformen. Sedan dess har dock allt fler administrationsplattformar fått stöd för Iphone samtidigt som flera företag helt valt att byta ut sina traditionella telefoner med Iphone.
– Övergången till Iphone har varit det i särklass mest uppskattade it-projektet under detta år, säger Pier Hagberg, it-chef på advokatfirman Cederquist i Stockholm.

Han berättar att man haft lång erfarenhet av både Blackberry samt Windows Mobile och Windows Phone 7 men att man i våras valde att standardisera på Iphone och Ios-plattformen.
– Eftersom vi är en konsultdriven organisation som slåss om den absolut bästa kompetensen gäller det att vi kan erbjuda bra och moderna arbetsredskap.

Pier Hagberg säger att man som advokatfirma har extra höga krav på it-säkerhet och att många kollegor i branschen varnat för att välja Iphone eftersom Apple uppfattades som en osäker plattform där fokus främst ligger på konsumnetprodukter.
– Därför var det extra viktigt för oss att satsa på en säker administrationsplattform, säger Pier Hagberg.

Valet föll på Systeam Lesswire vars produkter används för att administrera samtliga telefoner centralt. Med IOS 5, som Apple presenterade under tisdagen, hoppas Pier Hagberg att kunna få ännu fler funktioner. Högt på önskelistan står möjligheten att i realtid kunna läsa ut hur mycket data som förbrukas samt att kunna genomföra uppdateringar via det mobila nätverket.

Bland de utvecklingsbolag som satsar mycket på Ios och Iphone finns Jayway som ser stora möjligheter i IOS 5. Christian Hedin, utvecklare på Jayway pekar på flera viktiga nyheter som företagsanvändare har att se fram emot. Det gäller exempelvis meddelanden kan skickas kostnadsfritt via Imessage i stället för som vanliga sms.
– Det här kan innebära problem för operatörer som har goda intäkter från sms och mms, säger Christian Hedin.

Ännu viktigare är kopplingen till molntjänsten Icloud.
– Om du börjar redigera ett dokument hemma på din Ipad så kan du fortsätta där du slutade på din Iphone när du går till bussen. Därtill kan Icloud även användas för att synka musik utan att man behöver gå via dator eller Itunes medan programuppdateringar kan pushas ut och installeras via mobilnätet, säger Christian Hedin.

Fakta

Den nya versionen av IOS har en nära koppling till moltjänsten Icloud som kommer 12 oktober. Här ingår automatisk säkerhetskopiering samt möjlighet att dela kalendrar och kontakter mellan olika användare. Via Icloud går det att hittade borttappade telefoner som registrerats med tjänsten Find My Iphone.

Ökar på företag
Enligt Apples vd, Tim Cook, är det nu hela 93 procent av Fortune 500-företagen som använder eller utvärderar Iphone.
Analysföretaget Gartner uppger att Apples marknadsandel ökade från 2,4 procent under andra kvartalet 2010 till 4,6 procent i år. Under samma period minskade Nokias andel från 30,3 procent till 22,8 procent. Även Samsung minskade – från 17,8 procent till 16,3 procent medan LG minskade från 8 till 5,7 procent. Förutom Apple är det bara HTC och Huawei som ökat under det gångna året.