Du kallar det ”100 procent dubbelmomsrea”.
– Ja, sedan Skatteverket slagit fast att vi ska betala moms i Sverige så är det inte värt besväret längre. Av de 10 000–15 000 jag får in på appar i månaden fösvinner 3 300–5 000 kronor i svensk moms trots att Apple redan betalat moms för försäljningen i Luxemburg.

– Dessutom tillkommer all administration – och där är Skatteverket inte så tydligt med hur vi ska göra och hur vi ska räkna. Nej, jag sover hellre lugnt om nätterna än funderar över det där.

Har du tänkt redan tidigare att sluta om Skatteverket höll fast vid sitt beslut?
– Ja. Jag har varit medveten om det här dubbelmomsproblemet sedan årsskiftet men hoppats att det skulle lösa sig.

Hur länge har du skapat appar?
– Det är ungefär ett och ett halvt år sedan jag lanserade Tågtavlan, som är min mest framgångsrika app. Det har stått för en betydande del av min försörjning.

Vad ska du göra nu?
– Apparna har jag sysslat med vid sidan av min it-konsultverksamhet sedan våren 2010, och successivt har jag satsat allt mer på apputveckling. Nu får jag tänka om.

Om Sverige lyckas få med sig EU på samma linje – är det okej om det är här du betalar momsen?
– Ja, absolut. Det är just den dubbla momsen jag inte klarar. Jag betalar gärna skatt – kanske ännu hellre i Sverige även om det kostar mig lite mer.

Hur tycker du den här frågan hanterats?
– Jag tycker inte den hanterats alls. Regeringen har sagt sig vara medveten om problematiken och meddelat att det pågår diskussioner inom EU – men det drabbar ju oss här och nu. Det känns konstigt att en borgerlig regering inte tänker på företagen i det här fallet – vi är inte hjälpta av att det löser sig 2015 när det kommer nya regler.

Fakta

Theodor Storms räkneexempel:
En app säljs för 15 kronor på App Store, Apple betalar 1,96 kronor i moms i Luxemburg, eftersom Apple anses vara säljare av appen. Sedan får utvecklaren 70 procent av summan som återstår, ungefär 9,13. Skatteverket har en annan syn och begär in momsen av utvecklaren i Sverige. Momsen är 20 procent av slutpriset mot kund, 3 kronor, och då har utvecklaren 6,13 kvar. På det kommer skatt och egenavgifter och till sist finns 3 kronor av de 15 kvar till utvecklaren.