Steve Jobs, chef för Apple, har avlidit. Han blev 56 år.

Steve Jobs var på omslaget till Time Magazine redan 1982 – det var innan Macintosh fanns. Han blev utkastad från Apple 1985 och gjorde företagshistoriens mest framgångsrika comeback 1997.

Han är ingen uppfinnare, men han har infört omstörtande teknik gång efter gång.

Det var varken han eller partnern Steve Wozniak som konstruerade den första persondatorn, men Apple II, konstruerad av Wozniak, var den första persondatorn som sålde i stor skala. Långt in på 1980-talet tjänade Apple mer pengar på Apple II än på Macintosh.

Det var inte Apple som uppfann det grafiska användargränssnittet, det var Xerox, men det var Macintosh som satte det på en dator med rimligt pris.

Steve Jobs är ingen tecknare, men hans företag Pixar gjorde den första datoranimerade långfilmen, Toy Story, och en lång rad efterföljare. För en gångs skull lät Steve Jobs begåvningarna sköta Pixar utan att lägga sig i detaljerna. Han sålde så småningom Pixar till Disney för 7,4 miljarder dollar.

Det var inte heller Apple som uppfann mp3-spelare, mobiltelefoner eller pekplattor.

Legendarisk är hans rekrytering av John Sculley som vd för Apple. Sculley återgäldade vänligheten genom att göra sig av med Jobs. I tio år kämpade Steve Jobs sedan med Next, ett datorföretag som aldrig blev så framgångsrikt som det förtjänade. Samtidigt gick det sakta men säkert utför med Apple. Till sist köpte Apple Next och fick Steve Jobs på köpet. Operativsystemet Nextstep lever vidare i en inkarnation som Apples operativsystem Mac OS X.

Steve Jobs var en enormt krävande och en påfrestande förhandlare. Redan när han startade Apple tillsammans med Steve Wozniak kunde han pruta skamlöst och tjata sig till kontrakt. Han kunde också vara trolös. Tillverkningen av Mac-kopior på 1990-talet avbröts raskt efter Jobs återkomst. Handdatorn Newton lades ned, kanske för att Newton var Sculleys initiativ. Och när Motorola inte kunde leverera tillräckligt bra processorer gick Apple över till Intelprocessorer – vilket för de trogna var som om BMW skulle gå över till framhjulsdrift.

Som chef kunde han vara fruktansvärd. Han var känd för att såga sina medarbetare efter fotknölarna inför publik. Och han lade sig i allt. Om Steve Jobs inte var helt nöjd med något var det bara att börja om från början.

Han insåg också att produktutveckling inte bara är att lägga till saker, utan också att ta bort. Som när han helt fräckt tog bort diskettstationen från Mac. Senaste offret var uppspelningsprogrammet Flash.

Formgivningen av produkterna är en av nycklarna till Apples framgång. För Steve Jobs var formgivning inte bara förpackning, utan det estetiska synsättet genomsyrar konstruktionsarbetet från början till slut.

– Jag skulle ge mycket för att ha Steves smak, har konkurrenten Bill Gates sagt.

Microsoft dominerar persondatormarknaden med Windows, men när det gäller det som Steve Jobs kallade för ”post-pc products” – mp3-spelare, smarta mobiltelefoner och pekplattor – har Microsoft misslyckats kapitalt med att matcha Apple.

Hemlighetsmakeri är ett kännetecken för Apple, som hänsynslöst har slagit ner på läckor. Sedan är det en annan sak att strategiskt placerade läckor bygger upp intresset för det som finns bakom draperiet.

När det väl är dags att visa upp en produkt blev Steve Jobs en fulländad showman. Mannen med jeans och polotröja har charmat publiken och naturligtvis sparat det bästa till sist: ”One more thing...”

Tyvärr har hälsan inte orkat med.

2004 opererades Steve Jobs för cancer i bukspottskörteln. 2008 publicerade nyhetsbyrån Bloomberg av misstag en förhandsskriven dödsruna, som Steve Jobs personligen dementerade. 2009 tog han tjänstledigt i sex månader för en ”hormonstörning”, och under den tiden genomgick han en levertransplantation. Sedan dess har han varit blek och avmagrad.

I början av 2011 tog han tjänstledigt på obestämd tid, men i mars det var ändå han som stod på scen och visade upp Ipad 2. I slutet av augusti avgick han som vd för Apple, men kvarstod som styrelseordförande.

Steve Jobs avled onsdagen den 5 oktober 2011 i sitt hem i Kalifornien, omgiven av sin familj.