När Apple introducerade Iphone för några år sedan möttes företaget av skepsis från företagens it-avdelningar, som hade problem med att hantera den. Sedan dess har allt fler administrationsplattformar fått stöd för Iphone samtidigt som flera företag helt valt att byta ut sina traditionella telefoner mot Iphone.

I dag räknas Iphone och dess operativsystem IOS som en av de viktigare plattformarna för företag och många har därför stora förhoppningar både på nya Iphone 4S och IOS 5.

Ett exempel är advokatfirman Cederquist i Stockholm.

– Övergången till Iphone har varit det i särklass mest uppskattade it-projektet under året, säger Pier Hagberg, it-chef på advokatfirman Cederquist i Stockholm.

Många av hans kollegor i branschen har varnat för att välja Iphone eftersom Apple har uppfattats som en osäker plattform med fokus främst på konsumentprodukter.

– Därför var det extra viktigt för oss att satsa på en säker administrationsplattform, säger han.

Hjälpen kom från Systeam Lesswire och nu finns produkter för att administrera samtliga telefoner centralt. Med IOS 5, som Apple presenterade i tisdags, hoppas Pier Hagberg att kunna få fler funktioner. Han ser främst fram emot att i realtid kunna läsa ut hur mycket data som förbrukas och att kunna genomföra uppdateringar via det mobila nätverket.

Ett utvecklingsbolag som satsar mycket på IOS och Iphone är Jayway som ser stora möjligheter i IOS 5, till exempel att meddelanden kan skickas kostnadsfritt via Imessage i stället för som vanliga sms.

Ännu viktigare är kopplingen till molntjänsten Icloud.

– Om du börjar redigera ett dokument hemma på din Ipad så kan du fortsätta där du slutade på din Iphone när du går till bussen, säger utvecklaren Christian Hedin.

Fakta

Apples vd Tim Cook hävdar att 93 procent av Fortune 500-företagen (de 500 största företagen i USA) använder eller utvärderar Iphone för tillfället. Det betyder dels att Apple på allvar är på väg att etablera sig bland företagen.

Det kan också innebära dödsstöten för RIM/Blackberry som tidigare varit ledande bland framför allt amerikanska företag.

 1. Lättare att resa

Iphone 4S blir den första modellen som får stöd för de vanligaste mobilnätverken världen över:

• Umts/hsdpa/hsupa (850, 900, 1 900, 2 100 MHz)

• Gsm/edge (850, 900, 1 800, 1 900 MHz)

• Cdma ev-do rev. A (800, 1 900 MHz)

Det här är en mycket viktig aspekt för affärsresenärer som reser mellan länders olika typer av nätverk.

2. Personlig assistent

Röststyrningstekniken Siri tillåter diktering så att användaren kan tala in e-postmeddelanden och anteckningar. Stöder än så länge bara engelska, franska och tyska.

3. Lättare uppdatering

Användarna är inte längre tvingade att uppdatera telefonen med hjälp av Itunes. Det går till och med att uppdatera operativsystemet via ett trådlöst nätverk.

4. Bättre delning

I molntjänsten Icloud ingår automatisk säkerhetskopiering samt möjlighet att dela kalendrar och kontakter mellan olika användare. Det går också att hitta borttappade telefoner som registrerats med tjänsten Find My Iphone.

Meddelandefunktionen Imessage gör det möjligt att skicka textmeddelanden mellan andra enheter som kör IOS 5. De skickas över internet vilket innebär lägre kostnader än med till exempel sms.