I onsdags dog Steve Jobs. Min flickvän, som annars skiter fullständigt i allt som har med it att göra, snyftade lite. Hon har kört Mac, Ipod och Iphone i hela sitt vuxna liv.

”Utan honom skulle jag väl aldrig ha köpt en dator”, sade hon.

Det säger en del om kraften i varumärket Steve Jobs.

Myten om Jobs som visionär och pådrivande kraft saknar motstycke i företagshistorien. Men hans bidrag handlar om att göra tekniken sexig, inte om tekniken i sig. Som inget annat företag kan Apple paketera sina prylar så att de träffar rakt i hundratals miljoner prylhjärtan världen över. De levereras likt gåvor från skyn vid presskonferenser som mest av allt liknar väckelsemöten. Och Steve Jobs spelade rollen som prylvärldens Jesus till perfektion.

Så vad händer när Jesus dör?

Självklart står och faller inte Apple med Steve Jobs. Apple har 50 000 anställda runt om i världen och omsätter drygt 65 miljarder dollar. Några av världens skickligaste ingenjörer, programmerare, produktformgivare och marknadsförare arbetar där. Deras insatser ska inte förringas.

Men Apple har eldat under personkulten kring Steve Jobs i åratal. Nu, när den store ledaren är borta, kan det lätt ställa till problem. I Moskva ligger Sovjetunionens fader Lenin balsamerad i en glaskista sedan 1924. Apple måste göra precis tvärtom.

Steve Jobs ersättare Tim Cook är ingen Jesusfigur. Han har byggt sin karriär på att fundera över tillverkningsprocesser, livscykler och butiksbestånd, inte på storslagna visioner och karismatiska scenframträdanden. Det är också sådana frågor som står högt på Apples agenda nu. Att nå den kräsna företagsmarknaden. Att säkra tillväxten i utvecklingsländer med större volymer. Mindre läckert än att förändra världen, men lika nödvändigt för Apples framgångar.

För Apples fortlevnad måste Tim Cook övertyga både de egna leden och miljoner hängivna Appledyrkare om att det duger lika bra. Det kan han göra på två sätt. Antingen byter han strategi. Eller så fortsätter han på den inslagna banan men gör ett bättre jobb än sin företrädare. Oavsett vilket måste han slå hål på myten om att Steve Jobs ensam burit Apples framgång på sina axlar.

Tim Cooks viktigaste uppgift blir att begrava myten om sin föregångare. För det krävs ett fadersmord av episka proportioner.