Det första mötet skedde på en torsdag. Den dagen var också Ole Skarins allra första dag på nya jobbet som ansvarig för utbildningsmarknaden på Apple i Sverige.

– Vi stod uppradade och väntade på att han skulle komma, berättar Ole Skarin.

Den 20 juni 1985 samlades för första gången den europeiska delen av Apple University Consortium, ett samarbete mellan Apple och universitetsvärlden. Alla deltagare stod uppställda vid Svaneholms slott i Skåne, nyrakade och iklädda kostym i väntan på Steve Jobs.

Då dök en helikopter upp och cirkulerade över åskådarna.

När den till sist nuddade marken hoppade den då 30-årige Steve Jobs ut likt en superstjärna. Iklädd jeans, t-shirt och sneakers hälsade han på de propert klädda deltagarna.

– Det var Steve Jobs i ett nötskal. Han visste hur man ska göra entré, säger Ole Skarin till CS.

Steve Jobs hade med sig en väska med ombyten och svidade senare under dagen om till kostym för att passa klädkoden. Under kvällen pressades han av rektorn vid Lunds universitetet, som undrade hur skolan skulle kunna genomföra de storslagna visioner Steve Jobs målat upp för utbildningsvärlden under kvällen. De hade ju inte ens några egna datorer.

– Det slutade med att Steve Jobs skänkte datorer till Lunds universitet.

Hur var han att arbeta med?
 – Han har visioner och han är starkt karismatisk. Samtidigt var han oberäknelig och kunde plötsligt komma med idéer som man var helt oförberedd på, men som man förväntades fixa.

– När han tog beslut tog det inte lång tid innan saker hände, fortsätter Ole Skarin.

Den söndagen i Lund var inte den enda gången Ole Skarin träffade Steve Jobs. Senare under 1985 lämnade Jobs Apple och startade Next. Efter ett tag rekryterades Ole Skarin till det nya bolaget, där han blev ansvarig för både den svenska och finska marknaden.

Den sista gången de två möttes öga mot öga blev Ole Skarin av med sitt jobb.

– Vi fick åka till Paris för att få veta att det var slut på Next och att de skulle dra in distributörerna, alltså vi som var ansvariga på Next, berättar han.

Så Steve Jobs flög ner dig till Paris för att säga att du fått sparken?
 – Ja, så kan man säga. Han var handlingskraftig.

Hur känner du nu när han gått bort?

 – Man vet var man var när man fick reda på det. Det är en ikon som har gått bort, en ikon som fick saker gjorda. Han var inte en stor affärsman men en fruktansvärt god entreprenör och visionär, säger Ole Skarin.