Mozilla startade som ett slags desperat motdrag mot Microsoft i slutet av 1990-talet och är en icke vinstdrivande organisation som i dag har 500 anställda.

Tiden då Microsoft var huvudfienden är länge sedan förbi. Nu är fokus på Apples inlåsta modell med programbutiken App Store för Ipad och Iphone.

– Det är som webben för tio år sedan. Vi har appar som är isolerade för olika plattformar, säger David Tenser.

– Vi skulle gärna vilja göra en webbläsare för Apples IOS, men det har de bestämt att vi inte får.

– Det Apple gör borde vara olagligt. Det är dåligt för användarna och det hämmar konkurrensen. De dikterar villkoren, som Microsoft gjorde för tio år sedan – men Apple är värre än Microsoft på många sätt.

Det märks hur djupt han känner för frågan och han betonar att åsikterna är hans egna, inte Mozillas officiella.

Trots frustrationen har han definitivt inte gett upp hoppet. Inom fem år tror han att inlåsningen i appar för plattformar som Apples IOS, Googles Android eller Microsofts Windows Phone är över.

Lösningen är html5. Den nya webbstandarden är inte klar, men används trots det på många håll. Fördelarna är att det går att göra mycket mer grafiskt tilltalande webbläsarbaserade applikationer än med gamla html. Det finns också bra stöd för rörlig bild.

Mozilla har dragit i gång arbetet med en särskild affär för html5-appar. En app byggd med html5 är egentligen bara en länk till en webbsida. Den öppnas i webbläsaren – bara den stöder html5. Och det gör alla de stora webbläsarna i dag, även Apples Safari.

Det är Mozillas Firefox och Googles Chrome som driver på hårdast.

Klickar man på appen på skrivbordet – på datorn, telefonen, plattan eller vad det nu är – öppnas den i en nedstrippad webbläsare utan knappar och andra krusiduller. På så sätt skulle det vara möjligt att kringgå Apples App Store-modell.

Chrome och Firefox uppdateras nu i rasande takt, nästan en gång per månad. Det uppskattas inte av företagsanvändarna, men David Tenser anser att det är nödvändigt.

– För att kunna påverka så mycket som möjligt måste vi få ut ny teknik i så snabb takt som möjligt. Speciellt viktigt är det att få webbutvecklarna att anamma tekniken.

– Om vi lyckas driva html5 har vi alla som använder webben vunnit. Då kan man fritt välja applikationer, oavsett om man har en Iphone eller en Androidsurfplatta.

I början var Netscape den stora webbläsaren. Sedan inkluderade Microsoft Internet Explorer i Windows, drog i gång sitt enorma marknadsföringsmaskineri och utvecklade i snabb takt nya versioner. Det klarade inte Netscape utan köptes upp av AOL och nedläggningen var nära. En grupp hängivna Netscapeutvecklare startade då Mozilla, med hjälp av ett bidrag från AOL.

Huvudsyftet var att skapa något som skulle vara oberoende av underliggande operativsystem och fullt ut följa de standarder för webbutveckling som standardorganet W3C har satt upp

– Vi är där nu. Webben är plattformsoberoende och vi har en fungerande konkurrens med många olika webbläsare. Anledningen att vi har nått dit är Firefox, säger David Tenser.