I helgen uppmärksammade den tyska hackargruppen Chaos Computer Club (CCC) att en trojan som kan ha utvecklats av den tyska staten var i omlopp. Att hitta en statsutvecklad regeringstrojan är ytterst ovanligt, trots att många säkerhetsexperter är eniga i att de existerar.

Nu bekräftar inrikesministern i Bayern, Joachim Herrmann, att trojanen mycket riktigt använts av den tyska statsmakten. Polisen i Bayern använde just den här trojanen redan för två år sedan. Trojanen kan användas för att på olika sätt övervaka medborgares datorer, däribland ip-telefonin.

Joachim Herrmann säger att användandet godkänts av en domare, rapporterar flera internationella tidningar. Huruvida polisen använt en testversion eller en skarp version av trojanen är inte känt.

Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger kräver nu en utredning om trojanerna för att ta reda på om och i hur stor utsträckning dessa används för att spionera på människor.

– Vår uppmärksamhet kommer inte avledas från detta och ämnet kommer heller inte bagatelliseras, säger justitieministern till tidningen Handelsblatt.

– Medborgare måste skyddas, både inom den offentliga och privata sektorn.

Flera av ministerns politiska motståndare kräver att hon nu måste fastställa tydliga regler för polisens användning av övervakande programvara.

Trojanens ursprungsversion inkluderar en tangentlogg som fokuserar på kommunikationsprogram som ICQ, MSN Messenger men även Firefox. Trojanen kan även ta skärmdumpar och spela in ljud, inklusive Skypesamtal.