När Apple på onsdagen släppte operativsystmet IOS 5, Mac OS X 10.7.2 drabbades många som ville uppdatera produkter av stora problem.

Via bland annat Twitter rapporteras om upp till åtta timmars tidsåtgång för att uppgradera telefoner.Även felmeddelanden vid den påföljande installationen av program rapporteras flitigt.

Av de mer allvarliga problemen märks problem med att nå Apples autentiseringsservrar efter genomgången uppgradering, något som leder till att telefonen blir oanvändbar till dess autentiseringen kan göras.

Otydliga felmeddelanden av typen "internal error" samt felkoder som 3200 lämnar kunderna ovetande om felorsaken. Enligt Thenextweb.com rapporteras om lyckade autentiseringar efter mellan fem och tio försök.

Problemen förmodas bero på ett stort antal samtidiga försök att uppgradera produkter. Men det är inte något som bekräftas av Apple. På företagets webbsajt finns inget meddelande om orsaken. Inte heller när problemen förmodas vara åtgärdade har kommunicerats.

Computer Sweden söker Apple för kommentarer.

Fakta

Den nya versionen av Apples operativsystem för Iphone och Ipad finns för nedladdning. Molntjänstsen Icloud och en meddelandetjänst sticker ut.

IOS 5 blev tillgängligt i går. Över 200 nyheter för Iphone, Ipod Touch och Ipad presenterades. Det här är några av de hetaste nyheterna.

1. Icloud. Med IOS 5 nås Apples molntjänst. Ger funktioner som automatisk hämtning av program och böcker.

2. Imessage. Låter användare byta bild, text och videomeddelanden med varandra. Fungerar utan begränsningar men bara mellan IOS 5-enheter.

3. Notiscenter. Visar sms, e-post, kalenderuppgifter med mera på ett ställe. Funktionen nås genom att svepa nedåt från övre delen av skärmen.

4. Tidningskiosk. Samlar tidningsprenumerationer på ett ställe.

5. Bättre mejl. Förbättrade e-postfunktioner, fet text, understrykningar, flaggning av e-post, möjlighet att söka efter mejl utifrån meddelandetext.

6. Pc-fri. Numera behövs inte en dator för att aktivera en ny telefon eller surfplatta. Det fungerar i stället via mobilnätet.