Mobiloperatörerna sliter med att hitta prismodeller för att mobilsurfare ska få råd att vara åtminstone lite uppkopplade utomlands, trots hårresande höga roamingavgifter för mobil data.

Teliasonera har liksom flera andra operatörer experimenterat med en fastprismodell för mobil data som en väg förbi de extremt höga roamingavgifterna. Sedan tidigare har mobilkunderna kunnat surfa 20 MB per dag med mobilen inom Norden och Baltikum för en fast daglig avgift på 49 kronor.

Nu utvidgas fastprismodellen till att omfatta samtliga EU-länder. Dessutom ingår Schweiz och ett antal EES-länder. Företagskunder får surfa något mer – 50 megabyte per dag – för 79 kronor, exklusive moms.

Tanken är att folk åtminstone ska kunna kolla e-post och uppdatera sina Facebook-sidor när de är utomlands utan att bli skinnade av skenande roamingräkningar. En timme på den egna Facebooksidan kostar inte mer än exempelvis ”en bratwurst eller ett lättare snacks som tapas”, framhåller Teliasonera i ett pressmeddelande.

– Genom att det nu blir lika odramatiskt att surfa en timme som att beställa dryck till maten, hoppas jag att fler börjar använda mobilen när de reser, säger Ulrika Steg, Sverigechef för Telias mobiltjänster.