Vad skiljer den duktige entreprenören från oss andra? Det finns en mängd svar på den frågan som är fascinerande. Det handlar förstås om uthållighet och förmåga att anpassa sig. Det handlar också om att våga misslyckas. Men jag tror att den kanske viktigaste frågan handlar om tid.

Hur lång är framtiden? Det är en fråga som forskare faktiskt ställt. Genom att begära att försökspersoner slutförde en mening som började med orden ”när jag är klar med …” kunde de se intressanta skillnader mellan olika grupper.

De första testerna de gjorde var på heroinmissbrukare och vanliga människor. Heroinmissbrukares framtid var i genomsnitt några timmar, kanske dagar. De fortsatte meningen genom att tala om vad som skulle hända inom- den tidsramen. Vanliga människor landade på 2–4 år.

Jag tror att om samma forskning gjordes om här i Silicon Valley med entreprenörer som lyckats skulle svaret bli annorlunda.

Det skulle visa sig, tror jag, att entreprenörer är motsatsen till heroinmissbrukare. Entreprenörer skulle fortsätta meningen ovan med saker som ”… att bygga världens första soldrivna segelbil om tio år” eller ”… att bygga en artificiell intelligens värd namnet”. De skulle i genomsnitt se framtiden på snarare tio än fyra år.

Förmågan att ta en trend och dra ut den i tio år i stället för fyra är nog inte heller medfödd, utan intränad. Jag tror att alla kan lära sig att göra det, och frågan är om det inte skulle vara intressant att göra ett experiment med några grundskoleklasser (jag inser att det finns en etisk utmaning i det).

Ta en grundskola och ändra på alla läromedel, alla lektioner så att de är fokuserade på en lång framtid.

Tala rutinmässigt om de kommande hundra åren och hur viktiga de blir, ställ frågor som fordrar att eleverna räknar fram processer över lång tid, ge uppsatsfrågor som handlar om hur saker ser ut på tio, tjugo och kanske trettio års tid.

Jämför sedan dessa studenters tendens att starta företag med de studenter som går i dagens grundskola. Är de mer eller mindre benägna att starta företag? Mer eller mindre optimistiska? Ger de mer eller mindre till välgörenhet?

Eller gör ett mindre experiment. Bjud in alla i ditt team till en session som heter 10-10-10.

Fråga dem följande: antag att det 2021, om tio år, och att vi ökat vår vinst med tio gånger.

Vilka tio åtgärder vidtog vi för att hamna där?

När var du senast på en planeringssession i din organisation som handlade om de kommande tio åren?

Det finns en politisk vinkel också. Svaret på hur lång framtiden är, är enkel för en politiker. Till nästa val. Det betyder att politiker aldrig kan vara entreprenörer.

Det är både tänkvärt och litet sorgligt, eller hur?

Vad skulle hända om vi fick välja mellan att välja någon för tio år och endast tio år eller fyra år med möjlighet till omval?

Tänk dig att vara vald med endast ett tioårigt mandat. Låter det långt?

Många riksdagsmän har suttit längre, men med korta framtider staplade på varandra.

Med ett verkligt längre perspektiv skulle vi kanske få helt andra idéer i politiken?