Skatteverket är en av de mest it-intensiva myndigheterna i landet med en egen it-avdelning med långt över 700 anställda.

När CS frågar Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket, varför de valt ut just Jan Zetterdahl – idag Stockholmslandstingets it-chef – för att genomdriva förändringarna, kommer epitet som ”handlingskraftig” och ”gedigen myndighetserfarenhet” tillbaka genom telefonluren.

Jan Zetterdahl blir det tredje nya ansiktet på cio-stolen på kort tid. Hans företrädare sade upp sig efter bara åtta månader på posten.
Själv är han inte särskilt orolig att för att hans tid vid Skatteverkets it-roder ska bli lika kortvarig.

– Det där är visserligen frågor man inte styr över själv. Men jag känner spelets förutsättningar. Och när det gäller grundsyn och själva tänket kring it-frågor, är jag och Skatteverkets högsta ledning helt överens, säger Jan Zetterdahl.

Han tillägger att många inte trodde heller att han skulle bli särskild långvarig som it-chef i landstinget heller, när han inledde ett omfattande konsolideringsprojekt där.

– Men nu har jag faktiskt överlevt på den här positionen i över tre år.
Egentligen hade Jan Zetterdahl inga som helst planer på att lämna Stockholmslandstinget när cio-erbjudandet från Skatteverket dök upp.

– Siktet var inställt på att stanna kvar åtminstone ett år till och komma i mål med den konsolideringsresa som vi satt igång på landstinget. Men Skatteverkets erbjudande var alldeles för lockande och intressant för att tacka nej till, säger han.

Jan Zetterdahl säger sig vara väldigt taggad av att Skatteverket så starkt betonar it som ett verktyg för verksamhetsutveckling. För det är en av hans stora käpphästar, avslöjar han,

– Teknikfrågor är något som vi på it-sidan kan lösa bakom kulissen, inte ta upp tid med när vi är ute och fångar upp behov på verksamhetssidan.

Tekniker har generellt fått styra över it-verksamhet alltför mycket, anser Jan Zetterdahl.
– Så var det även när jag kom till landstinget för tre år sedan. Det var ett otroligt starkt teknikfokus på it-frågorna. Men det intessanta är ju hur man förbättra och stödja verksamheterna med it, inte tekniken i sig, säger han.

Fakta

  • Sedan drygt tre år it-direktör på SLL-IT, Stockholmslandstingets it-avdelning.
  • Dessförinnan it-chef på Premiepensionsmyndigheten, ansvarig för global börsdrift på OMX, vice vd på Cygate och it-chef på Riksdagen.
  • Vid årsskiftet tar han över som Skatteverkets cio.

Jan Zetterdahl tillträder vid årsskiftet. Han blir den tredje cio:n inom loppet av ett år:

1. Zetterdahls företrädare Else-Marie Östling började som cio i början av året, men sade upp sig redan i slutet av augusti.

2. Hennes företrädare Lena Tollerz Törn var cio i 2,5 år.

3. Cio:n innan dess, Anne Grön, slutade hastigt 2007.

1. Skrota system
– Skatteverket har en ganska spännande men brokig it-miljö idag. Så avveckling och konsolidering blir viktiga frågor för oss framöver, säger Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket.

2. Lyfta utvecklingsfrågorna
Myndighetens it-utveckling ska upp på en helt ny nivå.
– Vi har nyligen antagit en ny inriktning. Där säger vi väldigt tydligt att vi kommer att satsa ännu mer på att nå ut mot företag och medborgare e-vägen. Det innebär att vi åren prioriterar vår it-utveckling framför annan verksamhet, säger Magdalena Andersson.

3. Ny it-strategi
Det nya inriktningsbeslutet för Skatteverket ska omsättas i en ny omarbetad it-strategi. Det faller på Jan Zetterdahls lott, som får en plats i Skatteverkets ledningsgrupp, att formulera den nya it-strategin.