Piratjägarna har fått vind i seglen. Antalet förundersökningar växer och antalet fällande domar ökar. Hittills i år har 40 förundersökningar mot fildelare startats.

Trenden är samma för fällande domar. Sju personer har i år fällts för olovlig fildelning. Åklagarna arbetar med ytterligare tre åtal. Förra året dömdes inte en enda person för fildelningsbrott.

– Vårt mål är att minska brottsligheten, inte bara via åtal utan också genom att stänga nätverk med hjälp av polistillslag, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

– Att vi i vissa fall inte har väckt åtal betyder inte att vi inte kommit åt dem.

Han är en av tre specialiståklagare som bara arbetar med upphovsrättsbrott, där olaglig fildelning ingår. Från början var de två, Henrik Rasmussom och Fredrik Ingblad. För en vecka sedan växte enheten ytterligare i och med att åklagare Therese Linderoth rekryterades.

Tillsammans ansvarar de för att väcka åtal mot fildelare i hela landet och högen av äldre anmälningar, som främst rör fildelningsteknik som direct connect, har snart betats av. Eftersom anmälningarna legat och samlat damm speglar de inte helt den fildelningsteknik som används mest i dag.

De flesta dömda är hemmaanvändare som använder öppna nätverk för att dela filer.

– Det är relativt enkla Svenssonbrott, säger Henrik Rasmusson.

Polisens och åklagarnas nemesis är i stället grupperna som på ett organiserat sätt delar filmer i slutna sällskap, ofta via ftp-servrar. Där dyker nya filmer ofta upp först, innan de hamnar på publika fildelningssajter. Vissa av dem använder anonymitetstjänster och kryptering som försvårar för utredarna eftersom de är svårare att kartlägga rent tekniskt.

– Tekniken är mer avancerad, på samma sätt som avancerade snattare har annan utrustning. I ett ekobrott är det oftast en målvakt som avslöjas först, men man kommer inte åt dem som ligger bakom, säger han.

Fakta

• 62-årig man i Göteborg döms för att ha spridit 3 000 låtar via direct connect till villkorlig dom och 40 dagsböter à 50 kronor.

• 31-årig man i Stockholm döms för att ha spridit 12 500 låtar via direct connect till villkorlig dom och 40 dagsböter à 50 kronor.

• 32-årig man i Orsa döms för att ha spridit filmen ”Löshundsjakt i Norr” till villkorlig dom och 120 dagsböter à 130 kronor, samt skadestånd på 199 kronor. I domen ingår böter för vapenbrott eftersom polisen hittade ett jaktgevär han inte hade licens för i mannens lägenhet.