Steve Kirsch har sänkt sina skadeståndsanspråk. 500 miljarder dollar är vad han kräver nu – efter att hans rådgivare har övertalat honom att sänka beloppet. Först tänkte han kräva 2,2 biljoner.

Kirsch, som är en välkänd företagare (han sålde Infoseek till Disney 1999 och har nu webbteknikföretaget Propel), miljonär och filantrop, vill sätta stopp för företaget Fax.com en gång för alla.

– Jag gör inte detta för att få publicitet. Vårt mål är att lägga ned Fax.com och att få alla som gör reklam att tänka sig för både en och två gånger innan de skickar iväg ett obeställt fax.

Naturligtvis har Fax.com inte 500 miljarder dollar. Målet är att sätta Fax.com i konkurs.

Steve Kirsch är helt enkelt utled på att hans fax går igång mitt i natten och spottar ut reklam som han aldrig har bett om.

Det är vad Fax.com tjänar pengar på. Fax.com har nästan vartenda faxnummer i USA i sina adresslistor och skickar ut faxreklam åt alla som är villiga att betala.

Det är mer än ett irritationsmoment. I delstaten Washington blockerade Fax.com faxarna på ett stort sjukhus, vilket ledde till ett högt skadestånd och en uppgörelse mellan delstaten och Fax.com. Fax.com håller sig borta från Washington.

Kirschs miljardstämning är en så kallad gruppstämning (class action suit). Det innebär att alla som har drabbats av reklamfax kan haka på.

USA har lagar mot utskick av obeställd faxreklam. Amerikanska motsvarigheten till post- och telestyrelsen, FTC, har redan stämt Fax.com på 5,4 miljoner dollar – en tusendel av vad Kirsch kräver.

Fax.com har inte kommenterat Kirschs stämning men har tidigare hävdat att deras verksamhet är skyddad av yttrandefriheten.

Steve Kirsch tänker ge sig på spam efter att han har besegrat Fax.com.

– Jag har resurser, tid och pengar.