Jag var i Istanbul nyligen. Turkiet har högre tillväxt än Kina. Miltals av multifiliga motorvägar kantas av lyftkranar och höghus.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan turnerade i Egypten, Libyen och Tunisien och togs emot som en hjälte av många när han predikade demokrati och åtskillnad mellan religion och stat.

Men jag märkte att Turkiet inte är europeiskt ännu, för där talades också om en ny lag som ska blockera sajter för ”skydd av den turkiska familjen”.

Kritikerna anser att varje sajt som innehåller ord som ”naken” eller ”gay” eller ”kjol” ska blockeras.

Att tusentals människor i Istanbul demonstrerade mot nätblockering får ses som ett friskhetstecken.

Lagen ska nu ha skjutits upp till i november.

Eller förresten, skulle Europa vara förebild? Tiziano Motti är kristdemokrat från Italien och ledamot i Europaparlamentet.

För något år sedan hävdade han i intervjuer att han blivit missuppfattad.

Han krävde inte alls att staten skulle lagra information om allt vi gör på nätet. Inte heller ville han avskaffa rätten att vara anonym.

Häromdagen lade han fram ett förslag om att varje nätansluten mackapär måste utrustas med en logbox, ungefär som en ”svart låda” i flygplan.

Boxen ska registrera information om exakt allt som kommuniceras mellan datorn/mobilen och andra nätanslutna mackapärer.

Lådan ska ständigt skicka upp all info i krypterad form till en bautacentral där allt kan plockas fram vid behov.

Vi får väl trösta oss med att centret kan hamna i kyliga Sverige. Kanske kan den förse hela Luleå med fjärrvärme som bieffekt, vem vet?

För lagring och datorer kommer att krävas.

Det ska tydligen även finnas någon FRA-liknande filtreringsfarm som går igenom all data och utlöser automatiska larm och dirigerar ut poliser till hembesök i hela EU.

Tiziano Motti anser att de politiker som inte ställer upp på systemet är hycklare.

Politikerna talar om hur förfärligt pedofili är men vill inte ge polisen nödvändiga instrument för att få bukt med den.

Alla borde ju vara för systemet eftersom vanliga medborgare då enkelt kan bevisa för myndigheterna att de inte är kriminella.

Varför vi inte ska installera kameror och mikrofoner i hemmen som skickar mediefiler till norra Europas svalka, kan man undra.

Familjen och ”hemmets trygga vrå” lär ju vara den farligaste platsen som finns för barn.

På nätet finns ett vida spritt citat: ”Staten måste förklara att barnet är folkets dyrbaraste skatt. Så länge som det uppfattas som att staten arbetar för barnens bästa kommer folket med glädje att tåla nästan alla inskränkningar i friheten och nästan alla umbäranden”.

Citatet sägs komma från den där 30-talstysken med mustasch.

Gräver man lite stämmer det för mening nummer ett.

Den följande kommer från Daniel Lapin, politisk kommentator som hävdar att mustaschen skulle ha blivit varm i hjärtat. Som ortodox rabbin är han knappast en nätaktivist. Men kan ju ha rätt i alla fall.