(CS/London) För att skilja ut sig från konkurrenterna Samsung och HTC – som också gör Windowstelefoner – pekar Nokia på tre egna mjukvarutjänster. En handlar om kartor och navigering, en om sport och en om musik.

Nokia Music och Mix Radio innebär ny konkurrens för andra tjänster med strömmad musik.

– Du behöver inte längre tjänster som Spotify eller Pandora. Här är det premiumkvalitet som gäller direkt. Du behöver inte betala någonting och du slipper all reklam, säger Illari Nurmi, chef för produktmarknadsföring på Nokia.

Nokia har enligt honom kontrakt med alla stora skivbolag och dessutom ett antal mindre lokala skivbolag. Sammanlagt finns 14 miljoner låtar i musiktjänsten. Det går också att ladda ned upp till 200 låtar för att lyssna på offline. Användaren kan lyssna på artister och album eller Mix Radio – som innebär blandningar av musik. Det finns ett antal hundra förgjorda musikblandningar, men man kan också ställa in egna.

Annat som skiljer Nokias Windowstelefoner från konkurrenternas är karttjänsten Maps, där det ingår röststyrd navigering. Den är också gratis att använda. Dessutom en ny app för att hålla reda på kollektivtrafik, som ska täcka 450 städer över hela världen.

Ytterligare en tjänst är sporttjänsten ESPN, som Nokia har integrerat i sina Windowstelefoner. Genom denna kan man sätta upp en sporthubb, en central plats för att visa information om till exempel fotbollslag och olika spelare.

När Nokias Windows Phone-chef Stephen Shields visar upp Lumia 800 och Lumia 710 från scenen är han så taggad att han skriker rakt ut. Sedan säger han att 800 är en skönhet på utsidan och ett monster på insidan.

– Telefonen skriker ”premium”, säger han.

Han går ganska detaljerat igenom de saker som utmärker Windows Phone, där användaren får upp innehållet i de mest intressanta tjänsterna direkt på skärmen, i stället för att bläddra mellan och öppna olika appar. Han visar också hur Nokia har sett till att det automatiskt går att tagga ansikten i bilder och skicka taggarna till Facebook.

Nokias vd Stephen Elop har en mer modest framtoning där han släntrar fram över scenen. Han trycker på hur snabbt han har fått in Nokia på en ny kurs – han stakade ut ändringen för åtta månader sedan och nu är redan telefonerna här.

– Lumia betyder ljus och det här är en ny gryning för Nokia, säger Stephen Elop.

Han säger att Nokia har fått med sig 31 operatörer och stora återförsäljare som lovat ett stort engagemang i marknadsföringen av de nya telefonerna.

– Det är ett större åtagande än vid någon tidigare lansering, säger Stephen Elop.

Enligt Microsoft finns nu 30 000 appar för Windows Phone, elva månader efter att plattformen blev klar. Nokias inträde har enligt både Microsoft och Nokia satt ordentlig fart på apputvecklarna.

Trots att Windows Phone är huvudplattfromen utlovar Nokia fler nya Symbiantelefoner och att det ska komma fler uppdateringar till den gamla plattformen.

Fakta

  • I samband emd dagens lansering kommer också en serie hörlurar som Nokia har tagit fram i samarbete med Monster.
  • Dessutom samarbeten med Foursquare, Angry Birds och Sesame Street, bland mycket annat.