Sony Ericsson blir ett helägt dotterbolag till Sony och integreras in i Sonys breda plattform för uppkopplade konsumentelektronikprodukter.

Det uppger bolagen på torsdagsmorgonen.

Ericsson får 1,05 miljarder euro kontant för sin andel. Ericsson hade 50 procents ägande i mobiltelefontillverkaren.

Affären kommer inte från någon blixt från klar himmel. Redan i början av oktober kom de första uppgifterna om att något var på gång.

Dock var det knäpptyst om en eventuell affär, både när Ericsson och det samägda dotterbolaget Sony Ericsson rapporterade om sina senaste kvartal.

Hans Vestberg, Ericssons koncernchef säger:

– I dag tar vi ett logiskt steg när Sony förvärvar vår andel i Sony Ericsson och gör det till en del av deras breda utbud av konsumentprodukter. Vi ökar nu vårt fokus på att möjliggöra uppkopplingar för alla enheter som kan dra nytta av vår forskning och utveckling och industriledande patentportfölj och som förverkligar en verkligt uppkopplad värld.

Sony Ericsson grundades 2001.

Sony Ericsson senaste delårsrapport beskrevs som stark.

Vinsten före skatt var 31 miljoner euro. Detta var betydligt bättre än förra kvartalet då förlusten låg på 42 miljoner euro.

– Vi levererar en vinst som är 73 miljoner euro bättre än förra kvartalet, och en 33-procentig förbättning på försäljningen, kommenterade vd Bert Nordberg.