Pengarna delas ut från statskassan som regionalt investeringsstöd, ett slags bidrag till företag som etablerar sig i speciellt utvalda områden i Sverige, däribland nästan hela Norrland.

Facebooks datacenterbygge beskrivs som det första i sitt slag i Sverige, och lyfts fram av regeringen som strategiskt viktigt.

– Investeringen i ett datacenter kommer att tillföra orten spetskompetens inom ett framtida tillväxtområde, säger näringsminister Annie Lööf i ett uttalande.

Tom Furlong, datacenteransvarig på Facebook, vill inte kvantifiera exakt hur viktiga de hundra miljoner kronorna från regeringen varit för Facebooks beslut att etablera det nya datacentret i Sverige.

– Det har varit en faktor. Regeringar i många länder använder den här typen incitament för att dra till sig stora investeringar av den typen, säger Tom Furlong till CS.

– Den svenska regeringen har varit väldigt tillmötesgående. Luleå var inte den enda tänkbara etableringsorten i Sverige som vi tittade på, tillägger han.

Facebook omsatte 1,6 miljarder dollar under det första halvåret 2011 och gjorde en vinst på nästan 500 miljoner dollar.

Det har länge spekulerats kring vem som ligger bakom det enorma bygget i Luleåtrakten. Först i dag bekräftar företrädare för Facebook att det amerikanska företaget som ligger bakom bygget.