Nu bekräftar Facebook för första gången öppet att datacentret som ska byggas i Luleå kommer driva världens största sociala nätverk.

Anläggningen är företagets första i Europa och den tredje som drivs i egen regi. 2014 ska den stå helt färdig.

Det rör sig om tre datahallar på 28 000 kvadratmeter vardera. Den sammanlagda ytan blir alltså 84 000 kvadratmeter, ett datacenter av gigantiska mått.

Det kan jämföras med Googles datacenter i finska Hamina, eller Fredrikshamn som staden heter på svenska. Det är inrymt i ett gammalt pappersbruk och består av två hallar, där den första är 8 000 kvadratmeter stor.

Den exakta storleken på den andra hallen i Googles bygge är oklar. Förutsatt att den är ungefär lika stor som den första innebär det att Facebooks datacenter är fem gånger större.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong, ansvarig för nyetableringar på Facebook.

Den naturliga kylningen till trots kommer Facebook att sluka enorma mängder energi i Luleå. Det talas om lika mycket el som krävs för 16 000 villor. Facebook får därmed räkna med att betala hundratals miljoner kronor årligen, bara för energin som krävs för att driva datacentret.

Upp mot 300 personer väntas arbeta med centret medan det byggs upp. NCC fick tidigare denna månad uppdraget att börja fälla träd och röja upp på området där centret ska byggas.