Det var nog inte så här biståndsminister Gunilla Carlsson hade tänkt sig när hon i våras efterlyste bistånd till organisationer som skapar bättre situationer för nätaktivister i diktaturer. Nu får beslutet svidande kritik från egyptiska aktivister.

– Samma personer som skakade hand med Mubarak skickar nu pengar till oss, säger Salma Said från Egypten.

Salma Said har varit politisk nätaktivist i tio år. Under åren som ledde fram till revolutionen i Egypten blev hon en av de mest kända oppositionella bloggarna. I veckan besökte hon Stockholm för att tala vid Sidas konferens för nätaktivister, den första i världen som för samman aktivisterna som står för tekniken med de som använder den.

En del av Sidas bistånd går till organisationer som utvecklar och utbildar inom teknik som främjar yttrandefrihet och demokrati. Bland andra talare märks säkerhetsforskaren Jacob Applebaum och Slim Amamou, programmerare och bloggare från Tunisien.

Salma Said vill krossa bilden av att den arabiska våren var en nätrevolution. Hon anser istället att det är en uppfattning som väst skapat för att skapa uppfattningen att det var en snäll och vänlig revolution. Det var därför många blev chockade under protesterna mot den israeliska ambassaden i Egypten.

– Det är ett missförstånd! Det var ingen teknisk revolution, det var en folklig revolution, säger hon.

De första 18 dagarna av upproret använde hon inte ens internet, berättar hon.

– Jag var ute på gatorna och på Tahrirtorget tillsammans med alla andra. Det var där revolutionen hände, säger hon.

Salma Said är mycket kritisk till regeringar som gjort affärer med den egyptiska regimen under ledning av Mubarak, och som nu tvättar samvetet genom att ge bistånd till teknikutveckling som ska främja demokrati.

– Väst vill inte att det ska se fult ut. Därför har man skapat bilden av att revolutionen skedde på Twitter och Facebook, teknik som har skapats av väst.

Någon ny teknik behövs inte för att främja demokrati. Istället krävs att regeringar nu sätter press på EU för att sluta samarbeta med militärregimen i Egypten.

– Man använder den teknik som finns tillgänglig, tekniken i sig kommer inte göra det bättre. Istället för att ge bistånd borde ni sluta samarbeta med den nuvarande militärregimen i Egypten.

– Revolutionen är långt från över, säger hon.

Fakta

Jacob Appelbaum, en av utvecklarna bakom anonymitetsnätverket Tor, som används för att använda nätet men dölja sin identitet, och säkerhetsforskare vid University of Washington:
”USAs regering vill se till att jag inte ska kunna jobba för Tor-projektet. Tack vare Sidas pengar har Tor råd att behålla mig som anställd när USA försöker förstöra för mig. Jag är utsatt för en häxjakt.”

Scott Lucas, professor vid Birmingham University:
”Regeringar, media och stater kommer alltid säga: Ni kan lita på oss men ni kan inte lita på Twitter. Men idén om medier, stater och regeringar som gate keepers är slut.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör Sida:
”Förtryck har blivit ett tvåeggat svärd för förtryckaren, med tanke på hur snabbt information om vad som händer sprids på nätet.”