Det formella beslutet att bygga upp utredningsstödet Pust på Oracles plattform Siebel är inte fattat, men inom de närmaste veckorna ska Polisen bestämma sig.

– Jag ser inte att vi slänger pengar i sjön, utan snarare handlar det om hur vi får ännu större avkastning på de pengar som vi investerar i nya it-stöd, säger cio Ola Öhlund.

Pust-projektet drogs igång innan Polisens nya it-strategin var klar, en strategi där det slogs fast att Polisen i fortsättningen ska använda standardplattformar. Valet föll på Siebel.

– Frågan dök sedan upp om vi ska ligga kvar med Pust i den befintliga plattformen, eller ta klivet till den nya plattformen. Och förstudien pekar på att det kan bli både billigare och bättre, säger Ola Öhlund.

– Så även om vi måste ta en investering så ser vi att det här långsiktigt är fördelaktigt för oss.

Hur ser du på den interna kriken?
– Vi är inne i ett omfattande förändringsarbete och det är klart att det påverkar organisationen på många olika sätt. Men vi måste förstås måste bli ännu bättre på att fånga upp synpunkter och hantera dem.

– Standardplattformtanken är bärande idé i hela it-strategin. Vi kan inte bygga allt själva längre. Vi har varken tid, pengar eller uthållighet för att jobba på ett sådant sätt. Men vi har en lång tradition av egenutveckling, så det här ställer ju krav på en ganska stor kompetensväxling inom vår it-avdelning.

Varför har förstudien letts av en Oracle-konsult?
– Han har inte lett förstudien, det har vi på it-staben gjort. Vi har haft kompetens från Oracle inne i förstudien just för att svara på frågor om vad plattformen kan och inte kan.

Konsulten står som projektledare?

– Han har haft en roll i det här, men jobbet har letts härifrån it-staben.

Ni har lagt 100 miljoner kronor på Pust.
– Mycket av den investeringen försvinner inte av ett plattformsbyte, mycket av pengarna går åt till att driva verksamhetsförändring och få våra poliser att jobba mobilt. Den investeringen kvarstår även om vi byter teknik under huven. Det här har varit den första av 4-5 faser för att byta ersätta hela anmälnings- och utredningsplattformen. Vi har den stora investeringen framför oss.