Känner du att motivationen dalar ibland men att du för det mesta är snabbt åter på banan igen? I så fall behöver du inte oroa dig. Att känna sig omotiverad är en förutsättning för att kunna känna sig motiverad. Det är först när det tar över som det blir negativt.

– För det mesta är det enkla saker, som att saker tar längre tid än de brukar. Man hittar på ursäkter för att skjuta upp saker, är sällan i nuet och har i stället fokus någon annanstans, säger Emma Pihl om hur man upptäcker att motivationen börjar sina.

Vi träffas på ett kafé på Kungsholmen i Stockholm. Emma Pihl jobbar halvtid och med sig till mötet har hon sin sex månader gamla dotter.

– Ingen kan hålla konstant hög motivation. Däremot är det bra att fråga sig om det bara är en motivationssvacka eller om det är dags att byta och förändra.

För att hålla motivationen uppe gäller det att själv känna till vad man mår bra av. Kanske ger det mer energi att gå ut och ta en kaffe i stället för att hänga i kafferummet med kollegorna, du piggnar till genom att få dagsljus under en daglig lunchpromenad eller blir mer motiverad om du omprioriterar dina arbetsuppgifter på något sätt, förklarar Emma Pihl.

Ett av problemen är att vi tenderar att gå igenom en lista när vi är på arbetet istället för att jobba lustfyllt. Många aktiviteter är ju dessutom ganska intetsägande om det inte finns något riktigt syfte eller mål. Och det är genom att ha målsättningar som man kan avancera i karriären.

– Karriärutveckling och motivation går hand i hand. Om man har ett mål är man också motiverad att uppnå det. Att vara extra peppad är som att ha 5:ans växel på en bil. Allt finns att vinna karriärmässigt – om du är motiverad har du egen kraft att få saker gjorda och utmana dig själv i olika situationer.

En plan för vad du vill göra är också bra att ha eftersom du får extra energi genom varje steg du tar som tar dig närmare målet. Lägg tid på att tänka ut vad du vill, vad du mår bra av och vad du vill lära dig. Sök dig sedan i den riktningen, tipsar Emma Pihl.

Det finns många enkla knep för att hålla sig taggad. Att omge sig med folk som ger energi, lägga upp arbetet efter egna önskemål i den mån det går, använda kollegerna som bollplank och framför allt – peppa och inspirera varandra.

Men om svackan är mer långvarig, kan det hända att lösningen ligger i att söka dig vidare. I vissa fall kan det finnas nya karriärvägar där du jobbar i dag eller så kanske det är dags att söka dig till en helt ny arbetsplats.

Finns det något man kan göra för att hamna rätt från första början och minimera motivationssvackorna?

– Ja, det gäller nog att våga välja yrke efter hjärta och inte låta hjärnan styra. Sen är det viktigt att ha något utöver sitt yrkesliv, såsom ett engagemang, vänner eller fritidsintressen.

Fakta

1. Omge dig med folk som ger energi och undvik sådana som slukar den. Använd kollegerna som bollplank och motivationsfaktorer. Glöm inte att peppa och inspirera varandra.

2. Gör arbetsuppgifter på rätt tid och plats. Kanske vissa passar bättre på förmiddagen eller att du gör dem hemifrån?

3. Kom fram till vad som motiverar dig. Är det en kopp te på ett kafé i stället för i fikarummet eller kanske en daglig promenad?

4. Var redo för svackor. Det är väldigt svårt att komma fram till vad som motiverar dig när du är omotiverad. Det är bäst att tänka på när du mår bra.

5. Ingen är taggad jämt. Har du däremot regelbundna motivationsdippar måste du ta tag i det.

6. Ställ dig frågan om du är inne i en tillfällig svacka eller inte. Om dippen håller i sig kan det vara dags för en förändring, som att söka nytt jobb.

Här är några tecken på att du är uttråkad på jobbet:

  • Du tar med jobb hem utan att göra något.
  • Du har tappat förmåga att agera på stört.
  • Trots att du inte har fullt upp säger du att du har det till kolleger.
  • Du surfar privat, men ändrar snabbt till jobbsajter när andra kollar.
  • Du låtsas ha långa arbetsdagar, kommer gärna in tidigt och går sent.
  • Du tenderar att prata högt om det du gör för att verka upptagen.
  • Det du ska göra på jobbet skjuts upp gång på gång.