Revisionsjätten Ernst & Young med över 150 000 an-ställda i 140 länder har hittills varit en av IBMs största och viktigaste prestigekunder på Notesplattformen.

Computer Sweden kan i dag avslöja att revisionsföretaget nyligen tagit det definitiva beslutet att överge Notes som e-postplattform. I stället ska samtliga 150 000 användare migreras till Microsoft Exchange 2010. Det globala migrationsprojektet leds från Ernst & Youngs Londonkontor.

På Ernst & Young i Sverige bekräftar de övergången till Exchange, men de ger inga ytterligare detaljer.

– Vi har fått information om att en migration är på gång, men eftersom det är vår globala it-organisation som hanterar övergången kan jag inte kommentera frågan närmare, säger Mats Uggelberg, infrastrukturchef på Ernst & Young i Sverige.

Migreringen av revisionsföretaget 150 000 Notes-användare gäller i första steget enbart e-post-delen. Det är ännu oklart om bolaget i nästa steg avser att slänga ut hela Notesplattformen.

IBM avböjer att kommentera Ernst & Youngs avhopp.

Presschefen Carina Ginstmark säger att bolaget inte kommenterar individuella kundrelationer.

Men beskedet är utan tvekan en rejäl kalldusch och en stor prestigeförlust för IBM. Ernst & Young har kört Notes ända sedan mitten av 1990-talet och var en av pionjärerna på plattformen.

IBM har drabbats av flera andra besvärande avhopp från Notes på senare tid. Tillgänglig marknadsstatisik pekar på att Microsoft har mycket bättre vind i seglen än IBMs plattform.

Fakta

Försvarsmakten

Försvaret överger Notes i juni 2010. Plattformen består av e-post, intranät och applikationer för omkring 20 000 användare.

Regeringskansliet

Regeringskansliet meddelar i februari 2009 att e-posten i Notes ska bytas ut mot Microsofts Exchange/Outlook-plattform. Men övergången har försenats och Regeringskansliets 5 000 användare kör fortfarande Notes.

Skatteverket

I augusti 2009 tar Skatteverket första steget bort från Lotus Notes. 10 700 anställda ska flyttas över till Microsoft Exchange och Office Sharepoint Server.