Tidigare under året valde Canonical, företaget som utvecklar Ubuntu, att börja använda nya gränssnittet Unity som förval på Ubuntu 11.04 ”Natty Narwhal”. Nu säger Canonicals grundare Mark Shuttleworth att detta plattformsbyte innebär att de som utvecklar för Ubuntu lättare kommer att kunna återanvända sin kod för en rad olika produkter.

– Program som utvecklas för Ubuntu kommer att kunna ha många personligheter där det fungerar olika beroende på om det körs på en vanlig dator eller på en pekplatta, säger Mark Shuttleworth under sitt framträdande på den pågående konferensen Ubuntu Developer Summit i Florida.

Han sticker också ut hakan och säger att att Ubuntu kan bli en intressant plattform även på mobiltelefoner. Här har Googles Android visserligen en marknadsandel på 40 procent, men Mark Shuttleworth antyder att det kan ske en del förändringar på marknaden när Google slutfört sitt förvärv av Motorola och därmed bli direkt konkurrent till företag som Samsung, HTC, LG och Sony Ericsson. I ett sådant läge hoppas Ubuntu på att kunna spela en roll som en mer neutral leverantör av operativsystem för pekplattor och smarta mobiler.

Mattias Björnheden, mobilplattformsexpert vid Enea Experts, tror att Canonical har en lång väg att gå om man ska kunna få Ubuntu att mäta sig med Android.

– Jag kan dock förstå att Linuxcommunityn gärna vill jobba i den riktningen med tanke på att öppenheten inom Android visat sig vara lite beroende på Googles välvilja. Ingen verkar ännu vara beredd att ta ansvar för en helt öppen variant av Android.

Ytterligare en synpunkt som Mattias Björnheden för fram är att dagens telefoner får allt mer datorlika funktioner och i vissa fall till och med används som fullvärdiga datorer kopplade till störe skärmar och tangentbord.

– För den typen av produkter som är lika mycket en arbetsstation som läsplatta kan Ubuntu nog bli ett slagkraftigt alternativ med tanke på dess bakgrund som operativsystem för stationära datorer.