Efter att ha varit på semester i Göteborg blev Niclas Elneus bestulen på sin jobbdator och Ipad från familjens parkerade bil. Efter upptäckten gjorde Niclas Elneus en polisanmälan, men rörde sig snart hemåt till Kalmar.

Två dagar senare kom han på att han borde kunna hitta sin Ipad genom appen Hitta min Iphone. Och mycket riktigt, appen visade precis var den stulna pekplattan var. Niclas Elneus hörde då av sig till polisen igen.

– De skickade omgående ut en patrull efter att ha kunnat kontrollera uppgifterna genom att logga in på mitt konto med sin egen Iphone, säger Niclas Elneus.

Senare på kvällen återkopplade polismannen. Polisen hade varit på plats, men det fanns flera lägenheter på adressen. De kunde inget göra eftersom de då inte kunde avgöra i vilken lägenhet Niclas Ipad befann sig.

– Kan man inte rikta misstankarna mot en enskild person eller plats så vore en husrannsakan kränkande mot de övriga i huset, säger Stefan Gustafsson som är presstalesman hos polisen till tidningen Göteborgsposten.

– Hade det rört sig om fara för annans liv så hade man agerat enligt en annan lagstiftning. Men det är beklagligt och det var säkert retfullt för poliserna, men man måste följa lagboken, säger Stefan Gustafsson.

Niclas Elneus är frustrerad, men förstår ändå polisens resonemang:

– Jag känner frustration och irritation. Man vet var saken är eller var den har varit men kan inte agera på det, säger Niclas Elneus.

CS har tidigare skrivit om en datorägare som kunde följa sin stulna Macbook via ett spårningsprogram. Skillnaden där var polisens ovilja att agera. Det dröjde två veckor innan Stockholmspolisen kollade upp adressen, men kunde då återhämta datorn.

I Niclas Elneus fall är läget alltså det omvända. Polisen vet var stöldgodset befinner sig, men får inte göra någonting på grund av rådande lagstiftning.