Hajpen kring amerikanska Groupon kvarstår, trots att bolaget inte en enda gång har redovisat en helårsvinst.

I fredags gjorde bolaget sin debut på Nasdaq. Efter handelsdagen stod det klart att Goupons värdering stigit från 86 miljarder kronor till 112 miljarder kronor, eller från 20 dollar per aktie till 26,1 dollar per aktie. Det trots att flera analytiker varnat för att Groupon är ett luftslott.

– Aktien är rena lotteriet. Man kan argumentera för att det är en väldigt dyr lott, sade Espen Robak, mäklare på Pluris Valuation Advisors, tidigare i veckan till tidningen Businessweek.

På börsnoteringen tog Groupon in 700 miljoner dollar – den största noteringen av ett internetbolag sedan Google. Men det är bara en liten del – sex procent – av Groupons aktier som handlas fritt på börsen. Resterande 94 procent ägs av Groupons grundare, styrelseordförande, tidiga investerare och anställda. Det är alltså i praktiken de sex procenten som bestämmer bolagets marknadsvärde.

Tidigare i år fick Groupon skäll av den amerikanska finansinspektionen för att företaget räknade ut sin omsättning på ett på tok för generöst sätt i prospektet till börsnoteringen. I det framgick heller inte att bolaget inte går med vinst.

Under de tre år som Groupon existerat har det varje år visat miljonförluster – enligt Groupon för att företaget är i en expansionsfas och rekryterar kraftigt.

Fakta

Groupon erbjuder kraftigt rabatterade priser till kunder som går ihop och köper samma vara eller tjänst.

På Groupon.com listas dagliga rabatterbjudanden på till exempel resor, prylar och middagar. Erbjudandena gäller bara om ett visst antal användare utnyttjar dem.

Groupon sköter försäljningen av rabattkupongerna och behåller ungefär hälften av pengarna. Resten går till företaget som faktiskt levererar varan eller tjänsten.

Hållbarheten i Groupons affärsmodell har kritiserats. Det är oklart om sajten tjänar pengar på sina erbjudanden eller använder intäkter från kommande erbjudanden för att täcka upp förlusterna från pågående kampanjer.

Sådana misstankar har fått flera analytiker att likna företagets verksamhet vid ett pyramidspel.