Söktjänsten är Googles hjärta och kärnverksamhet. Affären vore inget utan den. Inga av framgångarna på andra områden – mejl, webbläsare, mobil-OS – hade blivit av utan söktjänsten. Utan söktjänsten inga adwords, inget adsense. Självklarheter, men det tål att upprepas.

För nu har nämligen Google ändrat i söktjänsten på ett flagrant sätt, till förmån för en annan affärsmöjlighet. I går lanserades Google+ Pages, som är Googles sätt att locka företag att registrera sig för det sociala nätverket Google+.

Som en extra tjänst erbjuds funktionen Direct Connect. Den innebär att en användare som i Googles söktjänst söker på ett varumärke enligt formeln +pepsi, alltså med ett plustecken framför, tas direkt till varumärkets sida på Google+. Inga sökträffar visas.

Problemet är bara att prefixet ”+” redan är en inarbetad del i den syntax som används för att söka hos Google. Plustecknet var prefixet man använde för att säga till söktjänsten att ett visst ord måste finnas med bland sökträffarna. Helt oumbärligt för den som vill mejsla ut sökresultaten bättre.

För att göra samma sak nu säger Google att man ska sätta ordet inom citattecken istället, då säger man till sökmotorn att ordet måste finnas med. Men cittatecken används redan i syntaxen, för att söka på en exakt fras. Förvirringen är således total.

Det är ingen hemlighet att sociala funktioner och Google+ ligger högst upp på vd Larry Pages agenda, som till och med styrt om Googles lönemodell så att den nu baseras på företagets framgångar inom socialt. Men att Larry Page är så desperat att komma ifatt Facebook att han låter en långt ifrån succéartad nysatsning inkräkta på kärnverksamheten, söktjänsten, är inte ett gott tecken.

Det är inte heller ett gott tecken att Direct Connect-tjänsten inte bara bär klara likheter med AOLs gamla 90-talsrelik Keywords, utan även tycks föra Google närmare den modell med köpta sökträffar vars användning hos Lycos, Altavista och de andra söktjänsterna fick Google att en gång mynta mottot ”Don't be evil”.

Google står inför ett nödvändigt strategiskt förändringsarbete, det är inget snack om det. Men det måste göras smart. Annars säger det plötsligt ”Bing!”, och användarna är borta. Fråga bara Lycos och Altavista.

Direct Connect rullas ut stegvis och finns ännu inte i Sverige.