För många av de företag som utvecklar spel, multimedietjänster och video som ska spelas upp i telefoner och pekplattor blir livet mycket enklare om de kan satsa helhjärtat på htlm5 i stället för Adobes Flash.

– Vi kommer inte att sakna Flash i mobilen. Det har känts uppenbart rätt länge att html5 förr eller senare kommer hantera alla rörliga webbmediefiler i mobilen så vi har aldrig ens övervägt Flash som teknik, säger Peter Erhard, interaktionsdesigner på Inuse i Göteborg.

Mattias Björnheden, mobilplattformsexpert på Enea Experts, ser bara fördelar med Adobes nya inriktning.

– Generellt sett borde det här leda till att sättet att arbeta med mobila webbläsare blir mer standardiserat kring html5 och liknade standarder, säger Mattias Björnheden.

Hans förklaring till att Adobe beslutat att satsa mindre på Flash i mobila webbläsare är att man fått tillgång till ny teknik efter köpet av Nitobi för några månader sedan.

Nitobi är drivande kring Phonegap, ett projekt för att skapa applikationer som fungerar på ett stort antal mobilplattformar genom att använda webbtekniker som javascript, html5 och css.

– Det verkar som om det är i den riktningen Adobe går – snarare än att jobba vidare på Flash. Fördelen med det är att man får en gemensam plattform för att bygga webbapplikationer, vilket skulle underlätta för alla som bygger enklare program, webbsidor och nyhetsläsare, säger Mattias Björnheden.

Christian Hedin, utvecklare på Jayway, tror att den nya inriktningen blir ett lyft för html5.

– Det här gör det ännu mer aktuellt att uppgradera gamla Flashprogram till html5. Det gäller framför allt video. Om du vill att ditt innehåll ska vara tillgängligt för den absoluta majoriteten av mobilanvändare är det helt enkelt nödvändigt.

Fakta

Enligt den information Adobe gått ut med ska man sluta utveckla insticksprogrammet Flash Player för mobila webbläsare. Det innebär dock inte att man slutar utveckla Flash för andra produkter. Även framöver ska Adobe paketera program med Adobe Air samt Flash Builder och Flex fast satsa mer på html5.