Finns det något specifikt tema i år?
– Vi har ett par olika spår som är intressanta. Ett av spåren som jag är exalterad över handlar om framtidens pengar. Vi tittar på hur Bitcoin och Flattr fungerar som en form av nätvaluta. Ett annat spår handlar om mänskliga rättigheter och digitala friheter där vi tar upp bland annat de arabiska länderna - men också situationen i Latinamerika som det inte skrivits mycket om i media.

Hur många besökare har ni i år?
– Vi har ungefär lika många besökare som förra året, då var det 292. Vi har ett tak på 300 personer eftersom vi vill hålla konferensen ganska liten. Målet är att uppmuntra till nya kontakter och nya projekt. Då är det bättre med familjär stämning. Det blir inte mycket diskussioner på en konferens med upp till 700 personer.

Hur är den typiska besökaren?
– Det är svårt att hitta en gemensam nämnare. Generellt är det personer som har ett aktivt intresse av att göra något, inte som bara funderar på att göra något. Viljan att engagera sig och förändra är övergripande.

Öppen källkods-veteranen Richard Stallman inledde konferensen igår. Vad pratade han om?
– Han gjorde en traditionell Stallman-föreläsning om att fri programvara är viktigt ur ett demokratiperspektiv. Imorgon, lördag, ska han prata igen, men det är inte en vanlig föreläsning. Istället ska han tillsammans med Laura Creighton på scen prata om hur det startade med fri programvara.

I dag, fredag, är första heldagen för konferensen. Hur har dagen vari hittills?
– Bra! En spännande sak var något jag själv inte fick vara med om. Vi hade en workshop bara för kvinnor om Arduinoutveckling. Vi vill uppmuntra fler kvinnor att delta i det här.

Är det svårt att få kvinnor intresserade?
– Traditionellt har det varit det, men nu går det lättare. Vi har varit tydliga från vår sida och har bland annat en policy mot trakasserier. Jag tycker det är viktigt för alla konferensen att ha beredskap för sådant. Vi tänker även på bredare tillgänglighet, inte bara kvinnor. Ett av spåren på söndag kommer att teckentolkas.

Sänds konferensen på webben?
– Vi streamar våra två keynotes på lördag och söndag. Resten av konferensen läggs upp längre fram.

Hur går det med ekonomin?
– Det är varje år svårt att få ekonomin att gå ihop, det ska gå plus minus noll. De senaste två åren har vi märkt att det är svårare att få med företag. I år är Nokias Qt och Google med och sponsrar.

Fakta

Konferensen pågår den 11 till den 13 november i Göteborg. Det är den femte konferensen i rad.
Konferensen samlar i tre dagar runt 300 personer för att diskutera fri programvara och fri kultur.
Konferensen har åtta olika spår som på engelska heter:
Building Together — Manufacturing Solidarity
Development for Embedded Systems
Development in Free Software Communities
Free Desktop Environments
Free Software in Politics
Human Rights and Digital Freedoms
Social Events, The Future of Money
Universal Design — Aiming for Accessibility
Konferensen arrangeras av Föreningen för fri kultur och programvara, ffkp.