När Pirate Bays medgrundare och före detta talesman Peter Sunde Kolmisoppi lanserade sitt nya projekt, mikrodonationstjänsten Flattr var det många som höjde på ögonbrynen och undrade varför en pirat och förespråkare av fri fildelning plötsligt ville få oss att betala för saker på nätet.

Enligt honom själv berodde detta främst på missuppfattningar om både Pirate Bay och Flattr.

– Pirate Bay handlar om att dela information på ett enkelt och effektivt sätt. Vi har aldrig sagt att allting ska vara gratis, men det blir resultatet när det inte finns någon teknik som kan lösa betalningsbiten, säger Peter Sunde.

Han säger själv att det som saknades på Pirate Bay var ett sätt att enkelt stödja material eller en person man gillar. Och där kommer Flattr in i bilden, men han är noggrann med att påpeka att Flattr inte är en betalningstjänst i traditionell mening.

– Flattr fungerar inte om man ska köpa någonting. Det fungerar bara för sådant som redan är öppet och gratis. Eftersom man ger bort pengarna efter att man har fått någonting så är det snarare ett slags frivillig mikrodonation. Ingenting har något värde förrän du sätter ett värde på det.

Som medlem på Flattr donerar du en summa pengar, som sedan månadsvis fördelas mellan de saker du väljer att ”flattra” – ju fler du stödjer desto mindre del av kakan får de. Man kan flattra allt från en artists hemsida till en blogg eller till och med en bloggkommentar.

– Du kan flattra färgen gul, så länge den har en Flattr-knapp. Vi är väldigt agnostiska när det kommer till den biten. Det kan vara vad som helst som någon sätter ett värde på. Och till skillnad från vanliga donationer så är det inriktat mot mer specifika saker, som till exempel en bra bloggpost.

Att flattra något påminner lite om att använda Facebooks ”like-knapp”, men med Flattr skänker du en summa till den som ligger bakom det du gillar.

– På Facebook kanske en bild på en söt kattunge får många ”likes”. Men när man blandar in pengar i det hela vill folk oftast att det ska vara något av kvalitet. För mig handlar Flattr främst om att man stöder någon, inte bara ekonomiskt, utan även genom att sätta en kvalitetsstämpel på det den personen gör.

Han menar att Pirate Bay, tillsammans med mycket annat, bidrog till att sänka värdet på information till noll. Och att det är från den förutsättningen man måste arbeta om man vill få in pengar i systemet.

– Flattr är skapat efter de förutsättningar som faktiskt gäller på internet. Man sätter själv prislappen när man flattrar, utifrån sina egna förutsättningar och sin egen ekonomi. Det är något av en bakvänd ekonomisk tanke där man inte utgår från ett pris, utan snarare hur mycket man själv uppskattar det till.

Att Peter inte är något större fan av klassisk kapitalism märks även internt på Flattr. När bolagets startades ville grundarna få med sina egna värderingar i verksamheten. Företaget är ”helt vegetariskt”, vilket betyder att det inte köper in någonting som kan ha skadat djur. Dessutom har man en unik lönestruktur.

– På Flattr har alla samma lön, oavsett om de jobbar med ekonomi eller som programmerare. Alla kan olika saker, men lägger ner lika mycket tid, så det finns inget som säger att någon ska ha mer än den andra. Det är givetvis en medveten ståndpunkt.

Han har också en hel del att säga om dagens syn på arbete och karriär.

– Att man hyllar dem som jämt jobbar är ett sjukhetstecken. Folk borde bry sig mer om sig själva och sina familjer. Vi får allt effektivare maskiner, som kan göra allt mer arbete åt oss. Men den extra tid vi får över använder vi till att arbeta ännu mer. Folk pratar om sex timmars arbetsdag, jag skulle snarare föredra 20-timmars arbetsveckor.

Själv ägnar han det mesta av sin tid åt att hålla föredrag och delta i politiska diskussioner och forum, om ämnen han brinner för, som till exempel öppen kultur. Han lever dock inte riktigt som han lär.

– Jag är inget jättefan av att man ska dedikera sitt liv till jobbet. Jag tycker snarare att man ska dedikera sitt liv till att leva, och inte jobba mer än vad man behöver. Men jag har ju turen att få jobba med saker som är roliga och intressanta, och då kan man såklart spendera mer tid på arbete.

Just nu väntar Peter Sunde på ett besked om högsta domstolen ska ta upp Pirate Bay-fallet eller inte. Både i tingsrätten och hovrätten dömdes han till fängelse och ett solidariskt skadestånd på 30 miljoner kronor. Rättsprocessen har hållit på i flera år och borde kunna ta knäcken på vem som helst.

– Nej, det är ingenting som påverkar min vardag överhuvudtaget och det har det faktiskt inte gjort någon gång under den här tiden.

Pirate Bay-rättegången har varit kontroversiell. Bland annat uppdagades att domaren Tomas Norström varit med i svenska föreningen för upphovsrätt.

– Man kan inte lita på en jävig domare. Det är korrupt och tråk­igt, men gör mig samtidigt ännu mer fightsugen.

Fakta

Fredag kväll
18:00
Springer från Wired-konferensen för att hinna med flyget till Heathrow. Är helt svettig när jag kommer fram, men det är såklart försenat med en timme.
01:00
Landar på Kastrup och missar första tåget hem. Ser tåget åka när jag kommer ner på perrongen, det händer alltid.
02:00
Hemma i Malmö, läggdags.
Lördag
Sjuk hela lördagen, så jag kollar bara på massa tv-serier. Gamla Family Guy, senaste Big Bang Theory och hela första säsongen av danska serien Klovn. Sjukt obehagliga människor, så obehagliga att det blir roligt. Mycket bättre än Curb Your Enthusiasm, som är orginalet.
18:00
Äter pizza. Blir en Africana (ost, banan, curry och lök).
Söndag
Fortfarande sjuk.
15:00
Går ut och fikar med min bror.
17:00
Klättrar upp på kontorets skorsten för att se om jag kan sätta upp en radiolänk till ett annat kontor, en backupsite. Det funkar bra.
19:00
Läser böcker och svarar på massa mejl. Sådant man kan göra när man är sjuk.

Namn: Peter Sunde Kolmisoppi
Ålder: 33
Gör: Jobbar med internet
Bor: Berlin, för det mesta
Civilstånd: Flickvän,världens sötaste
Intressen: Läser böcker, lyssnar på musik och hänger med kompisar
Lyssnar på: Det blir mycket house, lite äldre tech house som till exempel Sven Väth. Eftersom jag är delvis finne men sällan är i Finland så försöker jag uppdatera mig genom att lyssna på en del finsk pop också.
Läser just nu: En bok jag fick av en tjej på Wired-konferensen. ”The Uncommon reader”, av Alan Bennett. Den handlar om vad som händer när Englands drottning slutar jobba för att i stället läsa böcker eftersom hon tycker det är mer intressant.
Senaste flattring: Planka.nu
Käkar helst långfrukost med: Min flickvän, såklart
Bästa tips för en lyckad helg: Sov mycket, ät fet mat och en massa godis.