Aldrig tidigare har mängden av digitalt lagrade data vuxit så snabbt som nu. Analysföretaget IDC spår att den växer från 1,2 miljarder till 35 miljarder terabyte 2020. Mängden data dubbleras på 18 månader.
De främsta orsakerna till den kraftiga tillväxten är video och sociala medier.
Företag har länge brottats med att få något vettigt ut av de ständigt växande databergen, helst i realtid. Den stora grejen är att bergen nu börjar bli gigantiska. Här döljer sig en stor och värdefull potential, men då krävs att de rätta analysverktygen finns tillgängliga. Den typen av verktyg börjar också komma.
Nyligen presenterade det amerikanska konsultföretaget McKinsey en rapport som visade att med rätt analyser av datamängderna kan företag skapa värden för 300 miljarder dollar om året och då inte minst genom att i realtid lyckas fånga upp kundrörelser i sociala medier.
De leverantörer som förmår att bygga ihop modern databasteknik med kraftfull hårdvara kan tjäna riktigt stora pengar. Därför rustar nu alla de stora.
Ett tydligt exempel är Oracle, som nyligen presenterade sin variant med Suns servrar i botten. Hela plattformen har fått namnet Exalytics. I samband med lanseringen gick vd:n Larry Ellison till mycket hårt angrepp mot framför allt IBM.
Per Österman, konsultchef för affärsområdet analytics på Accenture, ger sin förklaring till trenden.
– Det blir allt viktigare att snabbt fatta rätt beslut. Företag som har ordning på sina data klarar sig bättre i ekonomiska kriser. Det såg vi tydligt efter finanskrisen 2008, säger han.
Per Österman konstaterar också att leverantörer som SAP, Oracle, IBM och Sas Institute erbjuder allt bättre analysverktyg.
Affärssystemsleverantören SAP var tidigt ute med plattformen Hana för tunga och snabba dataanalyser. Mattias Bolander, SAPs Nordenchef för business analytics, beskriver Hana som ett transaktionssystem som är inlagt i arbetsminnet. Databasen för att accelerera BI är Sybase IQ.
Som exempel på tillämpningar nämner Mattias Bolander en säljorder som läggs in i ett crm-system och blir tillgänglig i realtid. Ett annat exempel är att en bils registreringsnummer plåtas av en trafikkamera och genast dyker upp i systemet.
IBM är ytterligare en av de stora leverantörerna som satsar hårt på att ta fram verktyg för att hantera och analysera stora datamängder. Anders Larsson Madeley, partneransvarig för informationshantering i Sverige, framhåller att det inte nödvändigtvis behöver vara stora företag som är kunder.
– Det växer fram helt nya företag vars affärsmodeller helt bygger på att kunna hantera stora dataströmmar online och de behöver inte vara stora. Ett exempel är Spotify.
IBMs senaste lansering av produkter för dataanalys ingår i serien Smart Analytics System. Det är en svit av produkter och de senaste presenterades för ett par veckor sedan.
CS har också sökt svenska Oracle, men bolaget avböjer att kommentera.
Genom rätt analyser av datamängderna kan amerikanska företag skapa värden för 300 miljarder dollar om året. Det framgår av en analys som det amerikanska analysföretaget McKinsey presenterade nyligen.
Enligt Accenture hänger big data-trenden ihop med att företag nu börja gå från deskriptiva analyser – vad som har hänt – till prediktiva analyser, vad som ska hända. Amerikanska kundföretag har kommit längre än svenska. Per Österman på Accenture lyfter speciellt fram Procter & Gamble, Best Buy och teleoperatören Verizon.