Kraven är att data lagras i minnet på servarna och hanteras av minnesdatabaser. I vissa processer lagras inte data utan hanteras i realtid. De stora leverantörernas intåg på den här nya tillväxtmarknaden har föregåtts av mängder av företagsköp.

Här följer en kort beskrivning av hur plattformarna från IBM, Oracle och SAP är konstruerade:

IBM
I de nya versionerna av Smart Analytics System har bland annat databastekniken från Netezza, som IBM köpte för 11 miljarder kronor för ett år sedan, integrerats.

I det högre segmentet finns Infosphere Biginsight där IBMs forskare har implementerat den öppna program-plattformen Hadoop för datahantering. Med IBMs superdator kan Biginsight göra 150 000 miljarder beräkningar i sekunden. Operativsystemet är Linuxbaserat.

Oracle
På Oracle Openworld i oktober presenterades företagets produkter för att konkurrera på marknaden för big data. Samlings-namnet är Exalytics och även den öppna plattformen Hadoop ingår.

Exalytics är en kombination av Suns Fireserver, med ett arbetsminne på 1 TB, och Intels Xeon E7-4800s-processor med 40 kärnor. Till det kommer företagets minnnesdatabas Times Ten. Operativsystemet är Solaris.

SAP
För två år sedan presenterades plattformen Hana, som är ett transaktionssystem för realtidsanalys av data som ligger i arbetsminnet.

När det gäller hårdvara har SAP avtal med alla stora leverantörer av servrar som är konstruerade med Intelprocessorer.

Inom segmentet finns också databasen Sybase IQ för att accelerera funktionerna i BI.